Γράφει ιστορία η Νέα Υόρκη αποτελώντας την πρώτη αμερικανική πολιτεία (και από τις πρώτες περιοχές διεθνώς) που δρομολογεί νομοθεσία βιώσιμων πράσινων κριτηρίων για τον ευρύτερο χώρο της Μόδας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τι σημαίνει αυτό; Πως οι μεγάλοι οίκοι μόδας και ρουχισμού που δραστηριοποιούνται στην πόλη θα λογοδοτούν για το ρόλο και τη δράση τους στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής με τρόπο που θα επηρεάζει τις περιβαλλοντολογικές επιδόσεις της πολιτείας και θα ανοίγει δρόμους για τα πρότυπα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο κλάδος παγκοσμίως.
«Ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των επιχειρήσεων και της μόδας, η Νέα Υόρκη έχει ηθική υποχρέωση να λειτουργήσει ως ηγέτης στην προώθηση της περιβαλλοντολογικής και κοινωνικής δράσης της βιομηχανίας της μόδας» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη δημοσιοποίηση της νομοθεσίας, η πολιτειακή Γερουσιαστής Αλεσάντρα Μπιάτζι, εξηγώντας πως στις προτεραιότητες μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος θα είναι οι συνθήκες εργασίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τι περιλαμβάνει
Πραγματικά, με βάση τη νομοθεσία, μικρές εταιρείες, αλλά και διεθνείς οίκοι όπως η Armani, η LVMH και η Nike με παγκόσμια έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στην πιο λαμπερή και διάσημη πόλη των ΗΠΑ, θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις στρατηγικές τους σε θέματα Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Επίδρασης και να αποδεικνύουν πως λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ρύπων άνθρακα και την πάταξη της κλιματικής αλλαγής. Αν δε, αποτύχουν να συμμορφωθούν με το πνεύμα και την ουσία του νόμου (μετά από μια περίοδο χάριτος δώδεκα μηνών) θα απειλούνται με παχυλά πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν έως και το 2% επί των ετήσιων εσόδων τους.
Ιδιαίτερα… προχωρημένη για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους είναι και η ρήτρα που περιλαμβάνεται βάσει της οποίας οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να «χαρτογραφούν» μίνιμουμ το 50% της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, ξεκινώντας από τον τόπο προέλευσης των πρώτων υλών τους έως τις μονάδες παραγωγής και τη μεταφορά των προϊόντων τους. Κατά μήκος της αλυσίδας αυτής θα είναι υπόλογες για δίκαιες και νόμιμες πρακτικές από τις ίδιες αλλά και τους προμηθευτές τους, όπως για παράδειγμα τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας, την καταβολή δίκαιων μισθών, τη διαχείριση των αποβλήτων και βέβαια συνολικά του πράσινου αποτυπώματος και των ρύπων άνθρακα που παράγονται.
Οι επιθυμητοί ρύποι άνθρακα θα πρέπει να είναι συμβατοί με τα όρια που έχουν τεθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.
Διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των στοιχείων
Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής διαφάνειας, οι εταιρείες θα οφείλουν να δημοσιοποιούν στοιχεία αναφορικά με την ποιότητα των πρώτων υλών τους, πόσο δέρμα ή βαμβάκι ή άλλα υλικά χρησιμοποιούν και άρα πουλάνε και βέβαια σε τι βαθμό προχωρούν σε ανακύκλωση υλικών. Τα δε, στοιχεία αυτά θα πρέπει να «ανεβαίνουν» online, ώστε να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Αναλόγως η εισαγγελία της Νέας Υόρκης θα δημοσιοποιεί σε ετήσια βάση τη λίστα των εταιρειών που «πιάνονται» να παραβιάζουν ή να μην συμμορφώνονται με διατάξεις της νομοθεσίας.
Με βάση τη λίστα αυτή, ακόμη και απλοί πολίτες θα έχουν δικαίωμα να στραφούν νομικά κατά των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και δεν πράττουν το… χρέος τους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας της κλιματικής αλλαγής.
Σημειωτέον πως με βάση τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για την παραγωγή έως και του 10% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου.
Latest News
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας