Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 82,2 μονάδες από τις 86,1 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Κατά την εβδομάδα αυτή τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της υγείας (από 3,4 μονάδες στις 1,4 μονάδες) δεδομένης της πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων (26.232 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 5.528 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) και της αύξησης του δείκτη θετικότητας, ενώ το πλήθος των θανάτων από την πανδημία παρουσίασε σχετική μείωση (από 76,9 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 68,7 κατά μέσο όρο κάθε μέρα).
Ταυτόχρονα, μειώθηκε η κινητικότητα κατά 1,7 μονάδες, ως αποτέλεσμα του φόβου που έχει κυριαρχήσει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον.
Μείωση παρουσίασε και η ζήτηση/κατανάλωση κατά 0,4 μονάδες.
Ο μόνος δείκτης που παρουσίασε αύξηση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας η οποία ήταν βέβαια αρκετά μικρή (κατά 0,2 μονάδες) και συνδέεται με την αύξηση της απασχόλησης λόγω της εορταστικής περιόδου.
Δεν υπάρχει ανανέωση των στοιχείων για την Ευρωζώνη κατά την εβδομάδα αυτήν από την Oxford Economics.
Πανδημία και Οικονομία
Αν λάβουμε υπόψη και το ότι θα πρέπει να αναμένεται η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της Όμικρον περίπου στις 20-22 Ιανουαρίου και δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η εορταστική περίοδος, οι επόμενες 3 εβδομάδες αναμένεται να είναι εβδομάδες περεταίρω επιδείνωσης του δείκτη ανάκαμψης.
Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024
Στις νέες της προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η Oxford Economics μειώνει ελαφρώς την εκτίμησή της για το 2021 καθώς εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,47% το 2021 (από 8,57% που προέβλεπε το Νοέμβριο), στο 3,42% το 2022 (από 3,71% που προέβλεπε το Νοέμβριο), και αυξάνει την πρόβλεψή της στο 4,35% το 2023 (από 3,94% που προέβλεπε το Νοέμβριο).
Ταυτόχρονα, η Focus Economics -στις νέες της προβλέψεις για τον Ιανουάριο- εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,8% το 2021 (από 7,3% που προέβλεπε το Δεκέμβριο), 4,4% το 2022 (από 4,4% που προέβλεπε το Δεκέμβριο), και 3,3% το 2023 (από 3,5% που προέβλεπε το Δεκέμβριο).
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση