
Τη στήριξη των ΗΠΑ στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την μεταρρύθμιση και περικοπή των προσαυξήσεων που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μεγάλα δάνεια προς χώρες που δυσκολεύονται να τηρούν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της πανδημίας, ζητούν σε επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στην επιστολή οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως «άδικες και αντιπαραγωγικές», στερώντας από τις χώρες πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Σε ένα διάστημα που όλες οι χώρες διεθνώς θα έπρεπε να έχουν επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις τους στην υγειονομική κρίση, οι προσαυξήσεις αυτές εκτρέπουν δισεκατομμύρια δολάρια προς τις τσέπες του ΔΝΤ, εδώ στην Ουάσιγκτον, και αποτρέπουν την επίτευξη μιας ίσης (οικονομικής) ανάκαμψης» γράφει η επιστολή, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή νέων χρεοκοπιών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αργεντινής, που ήδη βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τους όρους αποπληρωμής περίπου 45 δισ. δολαρίων από το συνολικό δάνειο των 57 δισ. δολαρίων που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Μάκρι από το ΔΝΤ. Το Μπουένος Άιρες θα δαπανήσει περίπου 3,3 δισ. δολάρια μόνο για τις προσαυξήσεις των δόσεων, το διάστημα 2018 έως 2023 και για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει να βρεθεί -μάταια, μέχρι τώρα- λύση έστω για την ανακούφιση της χώρας από τις επιβαρύνσεις αυτές.

Στο θέμα έχουν αναφερθεί και έγκριτοι οικονομολόγοι, όπως ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Κέβιν Γκάλαχερ του Global Development Policy Center, που σε κοινή έκθεση τους, τον περασμένο Οκτώβριο, στάθηκαν στην ανάγκη κατάργησης των επιβαρύνσεων από το ΔΝΤ προς τις χώρες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Σύμφωνα με την ανάλυση τους, οι χώρες που έχουν δανειστεί κονδύλια από το ΔΝΤ θα χρειαστεί να πληρώσουν πάνω από 4 δισ. δολάρια σε επιβαρύνσεις από προσαυξήσεις επιτοκίων και έτερες χρεώσεις από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2022.
Το συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε το θέμα τον περασμένο μήνα, όμως δεν έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση, δεδομένου πως οι προσαυξήσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το Ταμείο. Για την ώρα κάποια στελέχη συμφωνούν σε κάποιο προσωρινό πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω της πανδημίας, όμως ελάχιστοι συμφωνούν σε μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής του Ταμείου θεωρώντας πως ήδη τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις που επιβάλλει το ΔΝΤ στα δάνεια του είναι πολύ κάτω από αυτά της αγοράς.
Ανάμεσα στα κράτη που διαφωνούν κάθετα με την προοπτική μόνιμης αναθεώρησης των επιβαρύνσεων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και η επιστολή-παρέμβαση από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που όμως και πάλι δεν αφορά μια συνολική θέση από το κόμμα.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση