Τη στήριξη των ΗΠΑ στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την μεταρρύθμιση και περικοπή των προσαυξήσεων που επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μεγάλα δάνεια προς χώρες που δυσκολεύονται να τηρούν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της πανδημίας, ζητούν σε επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, 18 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Στην επιστολή οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως «άδικες και αντιπαραγωγικές», στερώντας από τις χώρες πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Σε ένα διάστημα που όλες οι χώρες διεθνώς θα έπρεπε να έχουν επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις τους στην υγειονομική κρίση, οι προσαυξήσεις αυτές εκτρέπουν δισεκατομμύρια δολάρια προς τις τσέπες του ΔΝΤ, εδώ στην Ουάσιγκτον, και αποτρέπουν την επίτευξη μιας ίσης (οικονομικής) ανάκαμψης» γράφει η επιστολή, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή νέων χρεοκοπιών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αργεντινής, που ήδη βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για τους όρους αποπληρωμής περίπου 45 δισ. δολαρίων από το συνολικό δάνειο των 57 δισ. δολαρίων που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Μάκρι από το ΔΝΤ. Το Μπουένος Άιρες θα δαπανήσει περίπου 3,3 δισ. δολάρια μόνο για τις προσαυξήσεις των δόσεων, το διάστημα 2018 έως 2023 και για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει να βρεθεί -μάταια, μέχρι τώρα- λύση έστω για την ανακούφιση της χώρας από τις επιβαρύνσεις αυτές.
Στο θέμα έχουν αναφερθεί και έγκριτοι οικονομολόγοι, όπως ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Κέβιν Γκάλαχερ του Global Development Policy Center, που σε κοινή έκθεση τους, τον περασμένο Οκτώβριο, στάθηκαν στην ανάγκη κατάργησης των επιβαρύνσεων από το ΔΝΤ προς τις χώρες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Σύμφωνα με την ανάλυση τους, οι χώρες που έχουν δανειστεί κονδύλια από το ΔΝΤ θα χρειαστεί να πληρώσουν πάνω από 4 δισ. δολάρια σε επιβαρύνσεις από προσαυξήσεις επιτοκίων και έτερες χρεώσεις από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2022.
Το συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε το θέμα τον περασμένο μήνα, όμως δεν έχει καταλήξει ακόμη σε απόφαση, δεδομένου πως οι προσαυξήσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το Ταμείο. Για την ώρα κάποια στελέχη συμφωνούν σε κάποιο προσωρινό πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω της πανδημίας, όμως ελάχιστοι συμφωνούν σε μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής του Ταμείου θεωρώντας πως ήδη τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις που επιβάλλει το ΔΝΤ στα δάνεια του είναι πολύ κάτω από αυτά της αγοράς.
Ανάμεσα στα κράτη που διαφωνούν κάθετα με την προοπτική μόνιμης αναθεώρησης των επιβαρύνσεων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξ ου και η επιστολή-παρέμβαση από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που όμως και πάλι δεν αφορά μια συνολική θέση από το κόμμα.
Latest News
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν