Έγκριση έκτακτης χρήσης του φαρμάκου που ανέπτυξε κατά του κορωνοϊού θα ζητήσει από τις αρμόδιες διεθνείς φαρμακευτικές αρχές η Novartis, καθώς τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η θεραπεία υπό την ονομασία Ensovibep, που ανάπτυξε η φαρμακευτική σε συνεργασία με την βιοτεχνολογική Molecular Partners, φαίνεται να μειώνει σημαντικά το ρίσκο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας κατά 78%, σύμφωνα με το δεύτερο κύκλο των κλινικών μελετών. Μία και μόνο ενδοφλέβια έγχυση του σκευάσματος μειώνει σημαντικά τη δράση του ιού μέσα σε οκτώ ημέρες.

Στις κλινικές μελέτες το φάρμακο δοκιμάστηκε έναντι διαφόρων στελεχών του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και η Όμικρον και ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Το φάρμακο έχει την προοπτική να είναι μια σημαντική νέα επιλογή θεραπείας για την καταπολέμηση της πανδημίας Sars-Cov-2» σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis, Βας Ναρασιμχάν.

Αν και το φάρμακο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Molecular Partners, η Novartis θα καταβάλει στην ελβετική εταιρεία 150 εκατ. ελβετικά φράγκα (ήτοι 163 εκατ. δολάρια) προκειμένου να αναλάβει η ίδια τον έλεγχο της ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης του σκευάσματος.

Με την εμφάνιση νέων θεραπειών, όπως τα χάπια της Pfizer και της Merck, δημιουργούνται ελπίδες για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα εν λόγω χάπια που οι κλινικές μελέτες δείχνουν πως δεν πρέπει να λαμβάνονται από όλες τις κατηγορίες ασθενών, το Ensovibep δείχνει να έχει καλύτερες δυνατότητες γενικής χρήσης, αν και πρακτικά είναι πιο δύσκολο να ληφθεί δεδομένου πως λαμβάνεται ενδοφλέβια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα