
Τη θέση του μεγαλύτερου κατασκευαστή επιβατικών αεροσκαφών με κινητήρες τζετ διατήρησε η Airbus για τρίτη χρονιά, ξεπερνώντας τη Boeing μέσω της παράδοσης 611 αεροσκαφών το 2021, με ετήσια αύξηση 8%, όπως ανέφεραν τα στοιχεία της εταιρίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες.
Τα στοιχεία αυτά, έδωσαν στην Airbus ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στα έσοδα από την παράδοση αεροσκαφών, αφού η αμερικανική Boeing παρέδωσε μόλις περισσότερα από 302 αεροσκάφη, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021.
Μετά τη μείωση της παραγωγής τους, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, οι κατασκευαστές αεροσκαφών είδαν μεγαλύτερη ζήτηση για αεροσκάφη μεσαίας μεταφορικής ικανότητας, τόσο για επιβατική χρήση, όσο και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, παρά την παγκόσμια ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19.
To Reuters ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές, που πρέπει να αξιολογήσουν την κάθε παράδοση αεροσκάφους από την αναφερόμενη ευρωπαϊκή κοινοπραξία, έχουν καταμετρήσει τις παραδόσεις μεταξύ 605 και 611 αεροσκαφών. Οι παραδόσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή, αύξησαν το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που παραδόθηκαν, πέραν του στόχου των 600 αεροσκαφών, όπως επιβεβαιώνεται από τα τελικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Φως στο τούνελ της πανδημίας για τις αερομεταφορές το 2022
Η Airbus ανακοίνωσε ότι πώλησε 771 αεροσκάφη το 2021, με τον καθαρό αριθμό των πωλήσεων μετά από τις ακυρώσεις που έγιναν να καταγράφεται στα 507 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός, είναι περίπου διπλάσιος, σε σύγκριση με τις παραδόσεις που έγιναν το 2020.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbus Γκιγιάμ Φορί χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αυτό, ως «τον πρώτο καρπό της ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι: «Η ζήτηση είναι πραγματική».
Από τη μεριά της, η Boeing ανακάμπτει πιο αργά, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης ασφάλειας των πτήσεων με τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με προβλήματα, αλλά και την αναστολή παραδόσεων του αεροσκάφους ευρείας ατράκτου 787 Dreamliner.
Πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την καταμέτρηση των παραδόσεων αεροσκαφών, αλλά και οι δραστικές μεταβολές που καταγράφηκαν στα περιουσιακά στοιχεία των αεροπορικών εταιριών στη διάρκεια της κρίσης με την COVID-19, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη τη σύγκριση της απόδοσης μεταξύ των δύο κορυφαίων κατασκευαστών αεροσκαφών.
Με την Airbus να προηγείται κατά πολύ στις παραδόσεις, ο νικητής αναφορικά με τις νέες παραγγελίες εξαρτάται από τον αριθμητικό προσδιορισμό των καθαρών παραγγελιών που προτιμούν οι μέτοχοι, ενώ τα στοιχεία της Boeing αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα.
Επί τη βάσει μέρους των στοιχείων για το 2021, η Boeing φαίνεται τουλάχιστον να βρίσκεται στην ίδια θέση με την Airbus, αναφορικά με τις καθαρές παραγγελίες υπό μία αναθεωρημένη βάση, μετά από μία πρόσφατη συμφωνία με την αμερικανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Allegiant Air για 50 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, οι παραγγελίες επέστρεψαν δυναμικά για 829 αεροσκάφη, αλλά μειώθηκαν στον καθαρό αριθμό των 400 αεροσκαφών, μετά από ακυρώσεις.
Σε μία αναπροσαρμοσμένη βάση, η Boeing είχε δημοσιοποιήσει καθαρό αριθμό 457 παραγγελιών στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από μία μερική αποκατάσταση του αριθμού των παραγγελιών της, που σε μία χρονική στιγμή φαίνονταν ότι ήταν μη πιθανό να υλοποιηθεί.
Εκτός απρόοπτων εξελίξεων για νέες παραγγελίες, τα στοιχεία της Airbus δείχνουν ότι η Boeing βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιο δύσκολη αποστολή, σχετικά με την εξασφάλιση μιας ισοδύναμης θέσης στις καθαρές παραγγελίες, με σημείο αναφοράς τη θέση της Airbus.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW

Στροφή Toyota στην παραγωγή εντός ΗΠΑ - Τι σχεδιάζει με το κορυφαίο σε πωλήσεις RAV4
Η Τoyota διαθέτει 11 εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους εργοστάσια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και παρήγαγε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια οχήματα το 2024

Λευκός Οίκος: Θέτει υπό τον έλεγχο του ανεξάρτητες Αρχές – Τι ισχύει για την Fed
Τι προβλέπει η νέα καθοδήγηση από το Γραφείο Πληροφοριών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων

«Σύννεφα» στον ιταλικό οίκο μόδα Valentino - Πτώση κερδών 22% το 2024
Ο οίκος μόδας Valentino ανακοίνωσε μειωμένα λειτουργικά κέρδη, στα 246 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley