
H κρατική στήριξη που έλαβαν, έδωσε ώθηση στις τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τρίμηνο του 2021 και συνέβαλε στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).
«Η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί περαιτέρω, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για δάνεια που έχουν επωφεληθεί από μορατόριουμ και προγράμματα δημόσιων εγγυήσεων, κυρίως λόγω της γενικής αβεβαιότητας λόγω της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση.
«Η κερδοφορία έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από αυτά που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία. Η πλειοψηφία των τραπεζών αναμένει αύξηση των λειτουργικών κινδύνων κυρίως λόγω των αυξημένων κινδύνων στον κυβερνοχώρο»
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο 2,1%, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, βασικό μέτρο κερδοφορίας, ήταν 7,7%, από 2,5% την ίδια περίοδο του 2020 και 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ο βασικός λόγος κεφαλαίου προς σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν 15,4%, μειωμένος κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ανέφερε η ΕΑΤ.
Τα ευρήματα της ΕΑΤ βασίζονται σε δείγμα 131 τραπεζών που καλύπτουν περισσότερο από το 80% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Η ΕΑΤ αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ΕΣΧΕ), το οποίο απαρτίζεται από τρεις εποπτικές αρχές: την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) καθώς και τη Μεικτή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και τις εθνικές εποπτικές αρχές.
Η ΕΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Latest News

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα - Ποιους απειλεί με αντίποινα
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας

Βουτιά στην παγκόσμια εμπιστοσύνη - Τι δείχνει ο δείκτης FT Tgiger
Το σοκ των δασμών και η διολίσθηση της αγοράς είναι μεταξύ των αυξανόμενων απειλών για την ανάπτυξη

Ο δασμολογικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ο Τραμπ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι νομισματικές αποφάσεις

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ