Tο εποχικά διορθωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ, το τρίτο τρίμηνο του 2021, κατέγραψε πλεόνασμα 72,1 δισ. ευρώ (2,0% του ΑΕΠ), το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με τα 103,1 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και κατώτερο από τα 88,1 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πλεόνασμα του λογαριασμού αγαθών μειώθηκε (+53,4 δισ. ευρώ έναντι +76,2 δισ. ευρώ), ενώ το πλεόνασμα του λογαριασμού των υπηρεσιών αυξήθηκε (+29,7 δισ. ευρώ έναντι +25,3 δισ. ευρώ). Το πλεόνασμα του λογαριασμού πρωτογενούς εισοδήματος μειώθηκε (+5,7 δισ. ευρώ έναντι +21,2 δισ. ευρώ), όπως και το έλλειμμα του λογαριασμού δευτερογενούς εισοδήματος (-16,7 δισ. ευρώ έναντι -19,7 δισ. ευρώ). Το πλεόνασμα του λογαριασμού κεφαλαίου αυξήθηκε (+1,2 δισ. ευρώ έναντι +0,3 δισ. ευρώ).

Κύριοι συνεργάτες

Στο ίδιο τρίμηνο, η ΕΕ κατέγραψε εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πλεονασματικό με το Ηνωμένο Βασίλειο (+59,7 δισ. ευρώ), τις ΗΠΑ (+32,6 δισ. ευρώ), την Ελβετία (+23,7 δισ. ευρώ), τη Βραζιλία (+5,6 δισ. ευρώ), το Χονγκ Κονγκ (+5,2 δισ. ευρώ), τον Καναδά (+4,7 δισ. ευρώ), την Ιαπωνία (+1,0 δισ. ευρώ) και την Ινδία (+0,6 δισ. ευρώ).

Έλλειμμα καταγράφηκε με την Κίνα (-36,5 δισ. ευρώ), τη Ρωσία (-9,2 δισ. ευρώ) και τα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα (-3,1 δισ. ευρώ).

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, τα στοιχεία ενεργητικού άμεσων επενδύσεων της ΕΕ αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 28,3 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 73,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ήταν καθαρός άμεσος επενδυτής στον υπόλοιπο κόσμο το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 101,8 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου κατέγραψαν καθαρή εκροή 12,8 δισ. ευρώ και για άλλες επενδύσεις υπήρξε καθαρή εισροή 210,0 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των κρατών-μελών

Όσον αφορά τα συνολικά (εντός ΕΕ συν εκτός ΕΕ) υπόλοιπα τρεχουσών συναλλαγών των κρατών μελών της ΕΕ (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία), 17 μέλη κατέγραψαν πλεονάσματα, 9 κατέγραψαν ελλείμματα και μία χώρα είχε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τα υψηλότερα πλεονάσματα παρατηρήθηκαν σε Γερμανία (+53,2 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (+23,3 δισ. ευρώ), Ιταλία (+20,0 δισ. ευρώ) και Ολλανδία (+19,1 δισ. ευρώ). Τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-4,9 δισ. ευρώ), την Πολωνία (-3,5 δισ. ευρώ), την Τσεχία (-3,0 δισ. ευρώ) και την Ουγγαρία (-2,2 δισ. ευρώ). Η Ελλάδα κατέγραψε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με +1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»