![Φιλίπ Λέιν – Σε τι διαφέρει η ΕΚΤ από την Fed και την BoE](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/λειν.jpg)
Για το φλέγον θέμα του πληθωρισμού, αλλά και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την νομισματική πολιτική μίλησε ο επικεφαλής οικονομολόγος και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φίλπ Λέιν, σε συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore. Μάλιστα, ο κ. Λέιν εκ των υποστηρικτών της πιο ήπιας προσέγγισης σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τόλμησε μια σύγκριση μεταξύ της ΕΚΤ, της Fed και της BoE, εξηγώντας γιατί η Ευρώπη δεν ακολουθεί την επιθετική στάση των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
«Υπάρχει μια κρυστάλλινη διαφορά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του περίπου 2%, εκτός εάν υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει και προσθέτει:
«Η συζήτηση για τη νομισματική σύσφιξη εκεί εξαρτάται από την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο: τότε η νομισματική σύσφιξη θεωρείται απαραίτητη. Η εκτίμησή μας για τη ζώνη του ευρώ είναι διαφορετική – ο πληθωρισμός αναμένεται όχι μόνο να επιστρέψει στον στόχο αλλά και να πέσει κάτω από τον στόχο – επομένως η αντίδρασή μας στη νομισματική πολιτική είναι διαφορετική. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα» τόνισε, επιμένοντας στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός, παρά τη σημαντική του άνοδο θα υποχωρήσει το επόμενο έτος.
Πότε θα πέσουν οι τιμές
«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος και ότι θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024. Αυτό οδηγεί την αξιολόγηση της νομισματικής μας πολιτικής. Κοιτάμε πέρα από τον πληθωρισμό που έχουμε αυτή τη στιγμή: η νομισματική πολιτική βασίζεται στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη», επανέλαβε.
Ο κ. Λέιν ερωτήθηκε για το πόσο μπορεί να ανεχτεί η ΕΚΤ να ανεβαίνουν οι τιμές:
«Ο πληθωρισμός 5% τον Δεκέμβριο είναι ασυνήθιστα υψηλός. Αυτό κυριαρχείται από το γεγονός ότι η ενέργεια αυξήθηκε κατά 26% πέρυσι. Το βασικό ζήτημα για εμάς ως κεντρική τράπεζα είναι: βλέπουμε αλλαγές στις αποφάσεις των νοικοκυριών και των σταθερών αποφάσεων; Βλέπουμε αλλαγές στη μισθολογική συμπεριφορά; Ωστόσο, δεν βλέπουμε συμπεριφορά που να υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα».
Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια
Κληθείς να απαντήσει για το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος, ο κ. Λέιν επανέλαβε ότι δεν πληρούνται επί του παρόντος τα κριτήρια για αύξηση των επιτοκίων: «Αυτή παραμένει η άποψή μας. Όσο περνάει ο χρόνος, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση».
Τι θα γίνει με το ΡΕΡΡ
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις για τον τερματισμό του ΡΕΡΡ, ο κ.Λέιν υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP τον Μάρτιο, και να χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις PEPP με ευέλικτο τρόπο, εάν χρειαστεί.
Η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας
Τέλος ο κ. Λέιν αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναλύοντας τις δικές του θέσεις:
«Επιτρέψτε μου να δώσω μερικές αρχικές προτάσεις σε προσωπικό επίπεδο. Ένα θέμα είναι ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να συνδυάζει τη βιωσιμότητα του χρέους με τον δημοσιονομικό κύκλο. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, αλλά δεν θα πρέπει να επιδεινώνει τον επιχειρηματικό κύκλο χαλαρώνοντας κατά τη διάρκεια της επέκτασης και συσφίγγοντας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Για τη βιωσιμότητα του χρέους, συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε τα υψηλά χρέη να μειώνονται. Αλλά σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, ίσως μια διαδρομή προσαρμογής μπορεί να επιτρέψει έναν πιο μέτριο ρυθμό μείωσης (για παράδειγμα, με 3 τοις εκατό ετησίως αντί για το τρέχον 5 τοις εκατό). Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι το στοιχείο του πληθωρισμού θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο: η δημοσιονομική πολιτική έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Αλλά η συζήτηση μόλις ξεκίνησε, είναι νωρίς»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη
![Honda: Υψηλότερα κέρδη μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/honda-600x400.jpg)
Αύξηση κερδών για Honda μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης με τη Nissan
Honda και Nissan οριστικοποιούν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση
![Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_sony_MJ-600x352.png)
Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
![ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/california-1-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν ζημιές δισεκατομμυρίων από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την αγορά της Καλιφόρνια πριν από την καταστροφή τον Ιανουάριο
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό