Περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν πλέον ότι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι πιο κατάλληλη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ώστε να τερματιστεί η οικονομική αναταραχή που έχει κατακλύσει τη χώρα τους, σύμφωνα με πολυάριθμες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα.

Υπό την πίεση του Ερντογάν και παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας μια νομισματική κρίση που οδήγησε τη λίρα τον περασμένο μήνα στα 18,4 ανά δολάριο, στο ιστορικό κατώτατο επίπεδό της.

Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 19 ετών στο 36%, διαβρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα, ειδικά των εργαζομένων και των Τούρκων της κατώτερης μεσαίας τάξης που αποτελούν την εκλογική βάση του ισλαμιστικού ΑΚΡ.

Η κυβέρνηση έχει εισαγάγει δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσει την νομισματική αστάθεια, αλλά η αξία της τουρκικής λίρας εξακολουθεί να είναι 46% χαμηλότερη από ό,τι πριν ένα χρόνο και ο Ερντογάν, που θέλει να ενισχύσει τις εξαγωγές και τις πιστώσεις, αρνήθηκε να αλλάξει πορεία παρά την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια.

Έρευνες της Metropoll Research δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι το χαμηλότερο από το 2015, στο 38,6%. Η δημοτικότητά του είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τους τρεις πιθανούς προεδρικούς αντιπάλους τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εταιρείας.

Μια άλλη σφυγμομέτρηση από το Sosyo Politik Field Research Center καταγράφει τη στήριξη στο AKP στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Το εθνικιστικό κόμμα MHP, σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, κινείται σε ποσοστό 6,3%, μειωμένο από το 7,3% που δήλωσαν ότι ψήφισαν το κόμμα το 2018.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώσει 22,9% και το συμμαχικό του Κόμμα IYI 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) 9,4%. Πάνω από το 11% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Οικονομική δυσπραγία

Μια δημοσκόπηση της ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη του AKP-MHP ανήλθε συνολικά στο 38,7%, υστερώντας της στήριξης στο CHP-IYI που ανέρχεται στο 39,5%.

Στο 8,4% καταγράφεται η υποστήριξη για το HDP, το οποίο στήριξε ανεπίσημα τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 στις οποίες το AKP έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν στο Sosyo Politik ότι η οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την οικονομία.

Μια δεύτερη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι το 36,7% πιστεύει ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι ο καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας έναντι 35,4% που θεωρεί καταλληλότερο το συνασπισμό το AKP-MHP.

Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θαυμάζει τον Ερντογάν -ο οποίος έλαβε πάνω από 52% στις προεδρικές εκλογές του 2018- ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι δύο προερχόμενοι από το CHP, σημείωσαν 60% και 51% αντίστοιχα. Η ηγέτης του Κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, συγκεντρώνει το 38,5%.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι ως προς την κατανομή των πόρων για την άμυνα και την ασφάλεια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης