
Ανήσυχος για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού που σαρώνει όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε σήμερα ότι περισσότερο από το 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να προσβληθούν από αυτό τους επόμενους δύο μήνες, αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης.
«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», επεσήμανε ο Χανς Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος αυτό «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (από τον κορωνοϊό) ή έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.
Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει ως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 την πρώτη εβδομάδα του 2022.
Για τον Κλούγκε η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, αν και το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.
Το τρέχον κύμα της επιδημίας «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου το Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και απειλεί να το πράξει σε πολλές άλλες», κατήγγειλε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Παράλληλα η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.
«Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα και ο ιός εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, θέτοντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό», σημείωσε η Σμόλγουντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι ευχές και τα «χρόνια πολλά» του Μητσοτάκη για το Πάσχα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδεψε τις ευχές του με μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμά του για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εμφανιστεί στην Πασχαλινή Λειτουργία παρά τα προβλήματα υγείας του – Με γραπτό μήνυμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλον τον κόσμο

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για το χρυσό στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών
«Μας κάνατε για μία ακόμα φορά υπερήφανου!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Κορίτσια για φίλημα - Διέλυσαν την Ουγγαρία και κατέκτησαν το World Cup (13-9)
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας, επικρατώντας με 13-9 της Ουγγαρίας.

Το μήνυμα Τασούλα για την Ανάσταση – «Το σκοτάδι συντρίβεται από το φως»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρεθεί για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών – Το μήνυμα που έστειλε

Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός σημειώθηκε στις 11.32 της Κυριακής νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο πρόγραμμα τους θα λειτουργήσουν και φέτος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας