Οι ανισότητες που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εγχώριες και διασυνοριακές εντάσεις σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί το World Economic Forum.

Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περιγράφει ένα «παγκόσμιο χάσμα» – όπου τα φτωχότερα έθνη έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν πιο παρατεταμένα οικονομικά προβλήματα.

«Η Covid-19 και οι οικονομικές και κοινωνικές του συνέπειες συνεχίζουν να αποτελούν κρίσιμη απειλή για τον κόσμο. Η ανισότητα στους εμβολιασμούς και η επακόλουθη άνιση οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύουν να επιδεινώσουν κοινωνικά ρήγματα και γεωπολιτικές εντάσεις», αναφέρει το WEF στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Το χάσμα αυτό θα προκαλέσει εντάσεις – εντός και εκτός συνόρων – που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις διαδοχικές επιπτώσεις της πανδημίας και να περιπλέξουν τον συντονισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Και τονίζεται ότι εκτός από τον τραγικό απολογισμό σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η αύξηση των ανισοτήτων.

Εργασιακή ανασφάλεια

Οι αναλυτές του WEF σημειώνουν επίσης ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν εργασιακή ανασφάλεια ή δεν είχαν τα μέσα να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκπαίδευση λόγω των lockdowns.

Οι πλουσιότερες χώρες είχαν νωρίτερα πρόσβαση σε εμβόλια για την Covid-19 και πολλές χορηγούν ήδη την τρίτη, ή ακόμα και την τέταρτη δόση εμβολίου στους πολίτες τους. Εν τω μεταξύ, οι φτωχότερες χώρες αγωνίζονται για να προσφέρουν έστω και την πρώτη δόση.

Στην Αιθιοπία, μόνο το 1,3% των ανθρώπων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στη Νιγηρία, ο αριθμός αυτός είναι 2,1%, σύμφωνα με το Our World in Data. Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, το 62% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 90%.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κρίση βιοπορισμού — αυτό είναι στην πραγματικότητα το νούμερο δύο σε αυτήν τη λίστα, τόσο μεγάλη ανησυχία για τις θέσεις εργασίας και το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σχετικά με την έκθεση.

Μιλώντας στο CNBC, πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτή η ανησυχία σχετικά με τις κρίσεις ψυχικής υγείας και αυτό προσθέτει στη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, για παράδειγμα υπάρχουν 53 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κατάθλιψης, ειδικά λόγω του Covid».

Ζοφερές προοπτικές

Στην έκθεση, σχεδόν 1.000 ειδικοί και επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς, δήλωσαν ότι οι κοινωνικοί κίνδυνοι «έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας».

Αυτοί οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι περιελάμβαναν την κοινωνική συνοχή και την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, μόνο το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται θετικά και αισιόδοξα για τις προοπτικές για τον κόσμο. Επιπλέον, μόνο το 11% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα επιταχυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό