Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα, με φόντο διεθνείς εντάσεις με τη Ρωσία, να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής διάσκεψη κορυφής με τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο για «να μπει τέλος στη σύγκρουση» με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Είναι καιρός για μια συμφωνία για να μπει τέλος στη σύγκρουση και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις σε μια νέα σύνοδο κορυφής» με συμμετοχή τεσσάρων μερών, δήλωσε ο Ζελένσκι υποδεχόμενος στο Κίεβο τον Εμανουέλ Μπον, σύμβουλο του γάλλου προέδρου, και τον Γενς Πλέτνερ, σύμβουλο του γερμανού καγκελαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία.

Η προεδρία δεν διευκρίνισε τη φύση των αποφάσεων αυτών, όμως πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια «αποκλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Στο παρελθόν η Ουκρανία είχε επανειλημμένα ζητήσει να πραγματοποιηθούν τέτοιες τετραμερείς σύνοδοι κορυφής, το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», αιτήματα που απορρίπτονταν εν γένει από τη Μόσχα, η οποία κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν εφαρμόζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που επιτεύχθηκαν το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση.

Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, το Δεκέμβριο του 2019 στο Παρίσι, είχε επιτρέψει μικρές προόδους, όμως η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε και πάλι στη συνέχεια σε αδιέξοδο, ενώ ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει από το 2014 τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.

Τους τελευταίους μήνες η ένταση αυξήθηκε, καθώς η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Η Ρωσία επιθυμεί από την πλευρά της δυτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να επεκτείνεται προς τα σύνορά της, ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

Ένας πρώτος γύρος ρωσοαμερικανικών διαπραγματεύσεων με στόχο την εξουδετέρωση αυτής της κρίσης πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη. Μολονότι δεν ανακοινώθηκε κάποια πρόοδος, οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογό τους για να δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Επικαιρότητα |

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Επικαιρότητα |

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό

Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της κυβέρνησης Τραμπ
Επικαιρότητα |

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας