Συμπληρώνοντας τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που συνεχίζει να δημιουργεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο αλλά, αντίθετα, ένα υλοποιήσιμο σχέδιο και μάλιστα με το πρόσημο της βιωσιμότητας για όλους. ‘Ηδη η Ελλάδα επιστρέφει σε αναπτυξιακή τροχιά, με υψηλό μάλιστα ρυθμό που οδεύει φέτος σε επίπεδα άνω του 7% και με την προσδοκία να κινηθεί πέριξ του 5% το 2022. Παράλληλα, υπάρχει ένα ρεαλιστικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα, επιδιώκοντας τη στροφή σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, σήμερα, είναι να εδραιώσουμε για τα επόμενα χρόνια μια ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών είναι κομβικός. Χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας κάθε βιώσιμη επιχείρηση μπορεί να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του ελληνικού επιχειρείν που θα βελτιώσει, με διατηρήσιμο τρόπο, και την αγορά εργασίας.
Η επίτευξη των στόχων αυτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την επιτυχημένη αξιοποίηση των σημαντικών εργαλείων που διαθέτουμε, ικανών να οδηγήσουν σε επενδυτική έκρηξη μέσα στα επόμενα χρόνια, με «ναυαρχίδα» το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Μαζί με τους λοιπούς πόρους των Διαρθρωτικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με τη μόχλευση από τραπεζικό δανεισμό και ιδιωτικά κεφάλαια, θα ξεπεράσουν τα 72 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία.
Η ορθή αξιοποίηση της ευκαιρίας αυτής είναι το «κλειδί», για να επιτύχουμε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και την ουσιαστική αναβάθμιση υποδομών, που θα δράσουν και ως αναπτυξιακός επιταχυντής για κομβικούς τομείς, όπως είναι ο Τουρισμός. Σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα εξασφαλίσει διάρκεια στο χαμηλό κόστος δανεισμού και καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων, αλλά και μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, είναι εφικτή η σταθεροποίηση θετικού κλίματος. ‘Ηδη η βελτίωση του κλίματος αντικατοπτρίζεται στις επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις του Δημοσίου, στη σταθερή άντληση κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τράπεζων και επιχειρήσεων από πολλούς κλάδους, στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, στην «ψήφο εμπιστοσύνης» από κορυφαίες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και στα πολύ θετικά μηνύματα από τον τουρισμό.
Στη νέα αυτή εποχή η Eurobank, ως η πιο ισχυρή ελληνική τράπεζα, κινείται δυναμικά για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. ‘Ηδη, τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2021 αποτελούν ορόσημο επιστροφής στην κανονικότητα: Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ (7,3%).
Επιπρόσθετα, μέσα στην επόμενη τριετία, εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε εκταμιεύσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ, το 50% των οποίων θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που θα εντάσσουν στον σχεδιασμό τους κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance).
Υλοποιώντας ένα ευρύ πλάνο χρηματοδοτήσεων, η Eurobank έχει τοποθετηθεί σε όλα σχεδόν τα – εμβληματικά – αναπτυξιακά έργα της χώρας. Εμπρακτα και με συνεκτικό σχέδιο στηρίζει όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση σε εκείνους που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία, όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Ενέργεια, οι Υποδομές, το Real Estate και η Μεταποίηση & Βιομηχανία, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζει ένα δυναμικό πλάνο πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού που θα την οδηγήσει με επιτυχία στην επόμενη δεκαετία.
Εστιάζοντας ειδικά στον Τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημική κρίση, η Eurobank στηρίζει ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις με νέες χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις, έξυπνες λύσεις και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Αποτελεί μέτρο της δέσμευσής μας απέναντι στους πελάτες μας και τον κλάδο, πως μέσα σε 18 μήνες ανακοινώσαμε και προχωράμε σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους, τουλάχιστον, 1,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2020-2024 για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, την ψηφιοποίηση, την εξασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η στόχευση, εξάλλου, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στο ελληνικό επιχειρείν αποτελεί για εμάς όχι απλώς προτεραιότητα, αλλά χρέος. Θεωρούμε ευθύνη μας την τοποθέτηση των κεφαλαίων που διαχειριζόμαστε σε βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες με έμφαση στην υιοθέτηση των κριτηρίων ESG. Στο πλαίσιο αυτό και αναζητώντας διαρκώς πρωτοποριακές λύσεις, η Eurobank δημιούργησε πρώτη στην Ελλάδα τα ESG Deposits, μία καινοτόμα εξειδικευμένη λύση καταθέσεων που υποστηρίζει την ατζέντα βιωσιμότητας του πελάτη, επενδύοντας αποκλειστικά σε ESG έργα. Με λίγα λόγια, όχι απλώς χρηματοδοτούμε αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προσφέρουμε τα απαραίτητα κίνητρα στον επιχειρηματικό κόσμο για να επιταχύνει την αναπτυξιακή του προσπάθεια η οποία θα οδηγήσει εν τέλει την οικονομία σε άνθηση.
Συμπερασματικά, πράγματι η συγκυρία είναι μοναδική και η ευκαιρία ιστορική: Διαθέτουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα σχέδια και την ξεκάθαρη στόχευση στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι η στιγμή, επίσης, να υλοποιηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ο φιλόδοξος μεταρρυθμιστικός μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, η αναδιοργάνωση του κράτους, η βελτίωση σημαντικών υποδομών και η προσέλκυση ικανού εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, όλων, δηλαδή, των παραγόντων που μπορούν να εγγυηθούν την επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Έχουμε λόγο, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, όπως έχουμε και χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να οικοδομήσουμε το μέλλον στη βάση της βιώσιμης ευημερίας για όλους.
Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης
Experts |

Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης

Το ΣτΕ έκρινε ότι, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης λόγω μη αποδοχής του διορισμού από τον πρώτο επιλεγέντα, η θέση παραμένει κενή και η διοίκηση οφείλει, κατά δεσμία αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην πρόσληψη του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου