Τους χειρότερους φόβους των αναλυτών επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δεδομένου πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) εκτοξεύτηκε στο 7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα του από τον Ιούνιο του 1982. H εξέλιξη αυτή ενισχύσει τις πιέσεις που δέχεται η Federal Reserve να περιορίσει πιο γρήγορα τα μέτρα νομισματικής στήριξης και να αλλάξει ρότα. Ωστόσο το γεγονός πως τα νούμερα ήταν εντός των προβλέψεων φαίνεται πως ανακούφισε τη Wall Street, με τα futures προσυνεδριακά να κερδίζουν έδαφος.

Σε μηνιαία βάση η αύξηση για τον δείκτη CPI ανήλθε στο 0,5%.

Το Νοέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί στο 6,8% σε ετήσια βάση και είχε σημειώσει αύξηση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους ανέμεναν πράγματι εκτόξευση του τιμάριθμού λιανικής στο 7% σε ετήσια βάση, αλλά ανέμεναν ελαφρά μικρότερη αύξηση κατά 0,4% σε μηνιαία βάση σε σχέση με το Νοέμβριο.

Εξαιρώντας τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, σημαιώνοντας σημαντική αύξηση από το 4,9% του περασμένου μήνα, ενώ η αύξηση του σε μηνιαία βάση ανήλθε σε 0,6% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους ανέμεναν το δείκτη στο 5,4% σε ετήσια βάση και περίμεναν άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση.

Για τον δομικό πληθωρισμό η αύξηση στο 5,5% συνιστά το υψηλότερο άλμα του από τον Φεβρουάριο του 2007, κάτι που σημαίνει πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από αρκετές πηγές και όχι πλέον τόσο από τις ενεργειακές τιμές. Μάλιστα, οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν τον τελευταίο μήνα κατά 0,4%!

Στο καναβάτσο η Fed 

Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού ανάγκασε ήδη την Federal Reserve να προχωρήσει σε επιτάχυνση του tapering, όμως έχει φέρει πιο κοντά και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων με τις νέες προβλέψεις να κάνουν λόγο πλέον για τρεις ή και τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2022.

Πραγματικά και στις νέες δηλώσεις που έκανε ο Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη, στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Γερουσία για τη διαδικασία επικύρωσης του επαναδιορισμού του, έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης του πληθωρισμού, δεδομένου πως είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την αγορά και τα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός συνιστά μια “σοβαρή απειλή” για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και δημιουργεί πρόβλημα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αναλάβει δράση περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης.

«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να επιμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιο πολύ από ότι περιμένουμε κι αν χρειαστεί να αυξήσουμε περισσότερες φορές τα επιτόκια, θα το κάνουμε» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed διαβεβαιώνοντας τους Γερουσιαστές πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

Η ίδια η Fed επιμένει πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από τα μέσα της χρονιάς, όμως είναι σαφές ότι ο χρονικός ορίζοντας που είχε προβλέψει δεν έχει επαληθευτεί, καθώς τουλάχιστον για την ώρα οι πληθωριστικές πιέσεις δεν καταλαγιάζουν. Αντιστοίχως και οι αναλυτές συμφωνούν πως σταδιακά οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, όμως υπάρχει διάσταση απόψεων για το πότε θα συμβεί αυτό, όπως βέβαια και για το πότε ο δείκτης θα φτάσει στο ανώτερο σημείο του. Κοινώς το 7% δεν είναι διόλου βέβαιο πως αποτελεί το… ταβάνι!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή