
Βολές εναντίον της Ρωσίας ότι κατασκευάζει μια ενεργειακή κρίση προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, περιορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μια εποχή «τεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων», εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε σήμερα ότι o ΙΕΑ εκτιμά πως η Ρωσία δεσμεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη, ενώ αποστραγγίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ήπειρο για να ενισχύσει την εντύπωση σφιχτών προμηθειών.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου οφείλεται στη στάση της Ρωσίας», είπε χωρίς περιστροφές ο Μπιρόλ, συμπληρώνοντας ότι «οι σημερινές χαμηλές ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συμπίπτουν με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία».
Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά τουλάχιστον ένα τρίτο. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα».
Τα σχόλια του Μπιρόλ είναι ευθείες βολές που έχει απευθύνει σε σχέση με τον ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπα με κατακόρυφες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, μετά την εκτίναξη των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιμένει εδώ και καιρό ότι έχει εκπληρώσει όλες τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά έχει κατηγορηθεί από πολιτικούς και αναλυτές ότι περιορίζει τις προμήθειες από πέρυσι περιορίζοντας τις πωλήσεις spot φυσικού αερίου.
Ο Μπιρόλ επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις εξασφαλίζοντας επιπλέον αποθήκευση φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η επιρροή οποιασδήποτε χώρας στην αγορά σε περιόδους πίεσης.
Ανέδειξε τον ρόλο της Gazprom στη μείωση του όγκου του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει εντός της ΕΕ.
«Όσον αφορά την αποθήκευση, το τρέχον έλλειμμα στην ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Gazprom», είπε χωρίς να μασάει τα λόγια του ο Μπιρόλ, επισημαίνοντας ότι η συνολική αποθήκευση είναι περίπου στο 50% της χωρητικότητας σε σύγκριση με το 70% που είναι το σύνηθες ποσοστό για τον Ιανουάριο.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου