Καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει με πρωτοφανή ορμή ολόκληρο τον πλανήτη, πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι βρισκόμαστε εκόντες άκοντες σε μια συγκυρία δημιουργίας ενός προστατευτικού τείχους απέναντι στην Covid-19 διά της μεθόδου της ανοσίας της αγέλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 310 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθώς αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια μέσα σε μόλις 24 ώρες – οι ΗΠΑ κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ με 1,1 εκατ. κρούσματα ημερησίως. Αλλά τα κρούσματα πια δεν έχουν καμία σημασία: οι θάνατοι έχουν, που έφθασαν τα 5,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Μπροστά στην πανδημική έξαρση οι κυβερνήσεις από τη μια πλευρά υιοθετούν μέτρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων (ανοικτά σχολεία με διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ) και από την άλλη μελετούν το ενδεχόμενο έναρξης της τέταρτης δόσης εμβολίου ενώ αυστηροποιούν τις απαγορεύσεις κινήσεων και δραστηριοτήτων στους ανεμβολίαστους.

Η γαλλική κυβέρνηση – όπως και άλλες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική – εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για μια τέταρτη δόση εμβολίου. Τη φορά αυτή όμως μόνο σε ηλικιωμένους, σε ανοσοκατεσταλμένους και εν γένει σε άτομα που κινδυνεύουν από την Όμικρον, έστω κι αν πρόκειται για μια ηπιότερη παραλλαγή της Covid-19. Κάτι ανάλογο αποφάσισε εξάλλου και η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία διέκοψε πριν από λίγες ημέρες τις επαναληπτικές δόσεις σε όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί τρεις φορές και τις περιόρισε μόνο στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ίσως ενώπιον μιας αναπόδραστης διαδικασίας οικοδόμησης μιας ανοσίας της αγέλης με τη λιγότερο φονική παραλλαγή, η γαλλική κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε μια χαλάρωση του υγειονομικού πρωτοκόλου που εφαρμόζεται στα σχολεία, με αιχμή των νέων μέτρων τη διαρκή διεξαγωγή τεστ αντιγόνου (rapid tests). «Ωστόσο τα νοσοκομεία συνεχίζουν να γεμίζουν καθώς κατά μέσον όρο την τελευταία εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν τα 300.000 και δεν είναι όλα με τη μετάλλαξη Όμικρον», αναφέρει η «Les Echos».

«Πλημμυρίδα κρουσμάτων»

Το απόγευμα της Τρίτης από το βήμα της γαλλικής Γερουσίας ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν χαρακτήρισε «πλημμυρίδα» το πέμπτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα – οι Γάλλοι ως γνωστόν βρίσκονται… ένα κύμα μπροστά σε ό,τι αφορά τις επελάσεις του κορωνοϊού. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι την Τρίτη τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 350.000, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης παρατηρήθηκαν στη χώρα τόσο υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων νόσησης».

Στη Γερουσία συζητείται τις ημέρες αυτές εν μέσω εντάσεων η υιοθέτηση του αυστηροποιημένου «πάσου εμβολιασμού» που θα «τσαντίσει τους ανεμβολίαστους», κατά τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού θα τους αποκλείσει από πάμπολλες κοινωνικές δραστηριότητες και θα κάνει την καθημερινότητά τους πολύ πιο δύσκολη. Στόχος του γάλλου προέδρου είναι να τεθεί πολύ σύντομα σε ισχύ το διαφιλονικούμενο νομοθέτημα, στα μέσα του Ιανουαρίου.

Όπως και σε άλλες χώρες της Δύσης (το ερώτημα τι θα γίνει με την ανεμβολίαστη Αφρική παραμένει ανάπαντητο), η κυβέρνηση του Παρισιού προσπαθεί πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο την όσο μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού με το βασικό «σετ» του διπλού εμβολιασμού.

Την Τρίτη η κυβέρνηση του Παρισιού επιβεβαιώσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση να ξεκινήσει ένας τέταρτος κύκλος εμβολιασμών κατά της Covid για τα ηλικιωμένα και πλέον ευάλωτα άτομα, αν και το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «για την ώρα πρόωρο το ερώτημα». Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου κατά την ενημέρωση του Τύπου, έχει ζητηθεί η γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Αρχής (HAS) για το θέμα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται ακόμα θέμα παράτασης της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πελαγοδρομούν και οι Ισραηλινοί

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η Γαλλία προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του ισραηλινού μοντέλου. Όπως από τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε επισημάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ Νάχμαν Ας, «αν η Όμικρον έχει λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, θα μπορούσε να ευνοήσει τη δημιουργία μιας συλλογικής ανοσίας στην κοινότητα».

Το Ισραήλ έκανε ένα βήμα προς τα πίσω και σταμάτησε τον γενικό εμβολιασμό των πολιτών με την τέταρτη δόση (διενεργείται μόνο στους άνω των 60 ετών και στους πλέον ευάλωτους), μία εβδομάδα αφότου ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε σημειώσει στο Twitter: «Έδωσα εντολή να ετοιμαστούμε άμεσα για τον τέταρτο εμβολιασμό του πληθυσμού… Ο κόσμος θα ακολουθήσει τα βήματά μας».

Τη δημιουργία μιας ανοσίας της αγέλης ως μια προοπτική οιονεί αναπόφευκτη τουλάχιστον στην Ευρώπη εμφανίζει εμμέσως πλην σαφώς και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). «Με το σημερινό ρυθμό που επεκτείνεται η πανδημία, σε δύο μήνες τουλάχιστον το 50% των Ευρωπαίων θα έχει νοσήσει με την παραλλαγή Όμικρον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διεθνής Οργανισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού