«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται διά του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή, όμως, είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό».
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ακόμη ότι όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες, επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αλλά αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα.
Υπάρχει, τόνισε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση των πολιτών, όπου μπορούν να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο αν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο. «Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία», συμπλήρωσε.
Επέκταση υποχρεωτικότητας – ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό».
Και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται».
Περιοριστικά μέτρα
Ερωτηθείς σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσης ή παράτασής τους, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης Δευτέρας είναι αρκετές ημέρες. «Θα μελετηθούν τα δεδομένα. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί με κανέναν τρόπο ένα μήνυμα εφησυχασμού. Θα σταθμιστούν τα ζητήματα αυτά, πάντα με την εισήγηση της επιτροπής και θα έχουμε τα δεδομένα προς το τέλος της εβδομάδας.
Δεν αντέχει οριζόντια μείωση ΦΠΑ η οικονομία
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση στο μέτρο των δημοσιονομικών αντοχών παρεμβαίνει όπου αυτό είναι αναγκαίο, για την συμβολή στο ενεργειακό κόστος, από το 2021 στα νοικοκυριά και πλέον και στις επιχειρήσεις. «Όταν μιλάμε όμως για τέτοιου τύπου οριζόντιες μειώσεις όπως είναι στον ΦΠΑ, καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση δεν το αντέχει. Θα υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις, όπως έχουν υπάρξει σε όλες τις πληγείσες κατηγορίες. Προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση και των εργαζομένων για τις κατηγορίες επαγγελμάτων όπου υπήρξε με κρατική επιβολή περιορισμός από την αρχή του τρέχοντος έτους, προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά αν αυτό απαιτηθεί, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντιο μέτρο που μπορεί να πλήξει την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «μπορεί να έχουμε μια συγκρατημένη βιώσιμη αισιοδοξία, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». «Είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα που αφορά τον τουρισμό, το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξή του, έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες και η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή ανάκαμψη όταν μας το επιτρέψει η πανδημία, πιστεύω και εντός του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Παρεμβάσεις για τη βία στα πανεπιστήμια
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια. «Πρόκειται για μια βαθύτατη παθολογία του ακαδημαϊκού χώρου, την οποία η παρούσα διακυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη μέρα να μπορέσει σταδιακά να την περιορίσει. Η πρώτη και βασική ήταν η κατάργηση αυτού του κακώς εννοούμενου ασύλου, που στην πραγματικότητα δεν διασφάλιζε καμία ελευθερία έκφρασης αλλά αντίθετα αποτελούσε ουσιαστικά έναν άτυπο θεσμικό υποδοχέα για την οποιαδήποτε μορφή βιαιοπραγίας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολύ εμφανείς σε άλλους, βεβαίως απαιτείται και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΠΘ όπου είχαμε καταλήψεις επί δεκαετίες οι οποίες παύουν τώρα πλέον να υφίστανται» υποστήριξε.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι στην συνέχεια υπήρξε ένα σημαντικό νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πολλές δράσεις που έχουν αναληφθεί και οι οποίες απαιτούν επίσης και μια δράση εκ μέρους ων πανεπιστημιακών αρχών όπως είναι κατεξοχήν τα σχέδια ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο και η πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει ψηφιστεί, όπου έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια όπως έπρεπε. Την Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους 400 προσληφθέντες, στην Κομοτηνή. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διαχείριση του παθολογικού φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια. Η μακροχρόνια αδράνεια δεν ωφέλησε. Παρότι υπήρχαν τα εργαλεία έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, δεν είχαμε καμία απολύτως πρόοδο, είχαμε μια σαφέστατη καταπίεση από την μειοψηφία απέναντι στην πλειοψηφία των φοιτητών οι οποίοι ήθελαν να έχουν έναν δικό τους πανεπιστημιακό χώρο που να κυκλοφορεί ελεύθερα η γνώση και η μάθηση.
Latest News
Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ
Ανιαροί μονομάχοι, ανόρεχτοι ψηφοφόροι στην προεκλογική Γερμανία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης Σολτς την περασμένη Δευτέρα δεν περιείχε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης - Τι αναμένεται προεκλογικά