Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στον διαγωνισμό-μαμούθ των 310 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας. Οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι έδωσαν, όπως αναμενόταν, το «παρών» στον διαγωνισμό του Κτηματολογίου, ενώ σχηματίστηκαν κι ενδιαφέρουσες συμμαχίες, καθώς πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο.Toπαζλ των συμμετοχών συμπληρώνεται από εταιρείες τεχνολογίας με εμπειρία στην ελληνική αγορά, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους στα ψηφιακά έργα.

Συνολικά έξι σχήματα κατέθεσαν εχθές τις προσφορές τους για τον διαγωνισμό, που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο ΟΤΕ, η Vodafoneσε κοινοπραξία με τις Cosmos Business Systems (CBS), GeoΑnalysis και Q&R, η Wind με την αμερικανική Iron Mountain, ο όμιλος Μυτιληναίος με τις Globitel και Master AE, η Unisystems με την ONEX και η Intrasoft International. Μαζί με την Intrasoft κατέβηκε και η Profile.

Το έργο, που θα έχει σημαντικό επενδυτικό και οικονομικό αποτύπωμα, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς μέσα σε διάστημα 3 ετών, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν συνολικά περίπου 600 εκατ. σελίδες του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών των 13 Περιφερειών της χώρας. Ένα έργο για το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πάνω από 150 ειδικοί σαρωτές βιβλίων (bookscanners).

Ο διαγωνισμός αφορά σε Συμφωνία – Πλαίσιο, διάρκειας 3 ετών, χρονικό όριο που επιβάλλεται από το γεγονός ότι το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Συμφωνία – Πλαίσιο υποδιαιρείται σε 5 τμήματα στα οποία ομαδοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία των 13 Περιφερειών της χώρας, ενώ στο 1οτμήμα περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες ψηφιακές εφαρμογές και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν καταθέσει (όπως και δεν ήταν απαραίτητο) όλοι οι ενδιαφερόμενοι προσφορές για το σύνολο των τμημάτων του έργου.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος ενεχύρων, καθώς και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος, στο οποίο και θα διατηρείται το ψηφιακό αρχείο.

Το Πληροφοριακό Σύστημα θα δίνει με webservicesτη δυνατότητα αξιοποίησής του από άλλα πληροφοριακά συστήματα του φορέα (πχ. Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου – ΣΠΕΚ), καθώς και πρόσβασης στους νόμιμα ενδιαφερόμενους, δηλαδή πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κ.ά. Ο ανάδοχος θα προμηθεύσει και τον απαραίτητο εξοπλισμό αποθήκευσης.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των στοιχείων του συστήματος, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους στο εξειδικευμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό́ αντίγραφο του συστήματος, που εφεξής θα χρησιμοποιείται για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου. Επίσης, θα γίνει τεκμηρίωση των σαρωμένων εγγράφων, επεξεργασία εφόσον απαιτείται για λόγους ποιότητας του ψηφιακού αντιγράφου, αλλά και καταχώρηση με τη μέθοδο της απευθείας πληκτρολόγησης.

Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 309,87 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%). Εξ αυτού του ποσού, τα 71,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο δικαίωμα προαίρεσης, το οποίο αφορά αύξηση του φυσικού αντικειμένου κάθε τμήματος του έργου, δηλαδή αύξηση των προς σάρωση και καταχώριση σελίδων/εγγράφων, με αντίστοιχη αύξηση του συμβατικού τιμήματος έως ποσού που δεν θα υπερβεί σε καμιά περίπτωση το 30% του προϋπολογισμού του αντίστοιχου τμήματος.

Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής ανά τμήμα. Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο με έναν ανάδοχο ανά τμήμα, δηλαδή́ συνολικά με 5 οικονομικούς φορείς. Σε περίπτωση υποβολής λιγότερων παραδεκτών προσφορών είναι δυνατή η σύναψη Συμφωνιών – Πλαίσιο με τον ίδιο οικονομικό φορέα για περισσότερα τμήματα.

Οι ανάδοχοι θα κληθούν να υπογράψουν επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της Αναθέτουσας Αρχής, δηλαδή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, των οποίων το συνολικό τίμημα, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστικές συμβάσεις μπορούν να συνάπτονται ως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της Συμφωνίας – Πλαίσιο. Η διάρκεια των εκτελεστικών συμβάσεων μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο λήξης της Συμφωνίας και ως το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα