Τους 275.000 τόνους έφτασε η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα το καλλιεργητικό έτος 2020/21, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ), το οποίο εκτιμά ότι το νέο καλλιεργητικό έτος 2021/2022 η παγκόσμια παραγωγή θα σημειώσει αύξηση κατά 2,9%.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια φτάνοντας τους 3.266.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2019/20. Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΟΕ) για την περίοδο 2020/21 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9% για όγκο 3.010.000 τόνων. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22 δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,9% αγγίζοντας τους 3.098.500 τόνους.
Προσωρινά στοιχεία για το καλλιεργητικό έτος 2020/21
Τα προσωρινά στοιχεία για το καλλιεργητικό έτος 2020/21 ανεβάζουν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου σε 3.010.000 τόνους, δηλαδή 256.500 τόνους ή 7,9% μειωμένη από το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση αναμένεται περίπου στους 3.125.000 τόνους (-4,4%) και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε 1.122.500 τόνους και 1.108.500 τόνους αντίστοιχα.
Οι χώρες μέλη της ΔΟΕ παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020/21, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ: η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνοι (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνοι (σταθερός) και η Πορτογαλία 100.000 τόνοι ( -28,8%).
Οι υπόλοιπες χώρες παρήγαγαν 34,5% λιγότερο από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος φτάνοντας συνολικά τους 758.500 τόνους: η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (-68,2%) και η Αλγερία 70 (-44%). Η κατανάλωση έφτασε τους 2.054.000 τόνους στις χώρες μέλη της ΔΟΕ και τους 1.071.000 τόνους στις τρίτες χώρες.
Εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χώρας και τις εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΟΕ, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται σε περίπου 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021/22, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τόνους.
Οι χώρες μέλη της ΔΟΕ πρόκειται να παράγουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021/22, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να παράγουν 1.974.100 τόνους (-3,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος). Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΔΟΕ εκτιμάται σε 936.500 τόνους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία η παγκόσμια κατανάλωση ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τους 3.214.500 τόνους (2,9% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος).
Latest News
Χωρίς τους κτηνοτρόφους η Επιτροπή Ειδικών για τη διαχείριση ζωονόσων
Η Επιτροπή Ειδικών λειτουργεί αποκομμένη από τους βασικούς πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Συναγερμός στην Ήπειρο για τη γρίπη των πτηνών - Σε επιφυλακή πτηνοτροφικές επιχειρήσεις
Ποια προληπτικά μέτρα θα τεθούν άμεσα σε ισχύ από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη γρίπη των πτηνών
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις για τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις
Κάθε αγρότης, που έχει ενταχθεί σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων, επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Επιστημονική έρευνα για το έδαφος στη νέα εποχή για τη γεωργία
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «Wheatwatcher», αποτελεί μία σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη
Η γιορτή του οινοτουρισμού στις 10 Νοεμβρίου – Δείτε τα Επισκέψιμα Οινοποιεία
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια