
Η απόρριψη από την Ουάσιγκτον των βασικών αιτημάτων της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι ο διάλογος δεν σταματάει.
«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανένα λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις δεσμευτικές νομικές εγγυήσεις για την μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ είπε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κάνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και δεν βλέπει λόγο να οργανωθεί νέος γύρος συνομιλιών στο εγγύς μέλλον για τις εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
«Σε κάποιο βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων….Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και ν’ αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.Ωστόσο επανέλαβε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει : συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις».
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε κάποιες υποχωρήσεις, ο Ριαμπκόφ απάντησε λέγοντας ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας , ο Ριαμπκόφ είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί προτείνουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν επιλογές για την περίπτωση που η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.
Το Κρεμλίνο έκανε νωρίτερα μια ζοφερή αποτίμηση των συνομιλιών της Ρωσίας για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τις «ανεπιτυχείς» και επισημαίνοντας ότι υπήρχαν διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα.
Στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρέσβης Αλεξάντρ Λουκασέβιτς κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ, δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ότι η Ρωσία θα δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια, εάν δεν λάβει «εποικοδομητική απάντηση» από τη Δύση στα αιτήματά της για την ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν