Προς τη διαμόρφωσή του στα 703 ευρώ οδεύει ο κατώτατος μισθός με τη δεύτερη αύξηση η οποία επισπεύδεται, ώστε να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο.
Την επίσπευση της διαδικασίας και του χρόνου ισχύος της δεύτερης δόσης αυξήσεων εντός του 2022, αποφάσισε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας την υλοποίησή της.
«Σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» αύξηση
Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη – ουσιαστική – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, με την επίσημη αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ 1.
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του ποσοστού αλλά χαρακτήρισε την δεύτερη δόση της αύξησης ως «σημαντική και πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση του 2% που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η αναφορά αυτή συντείνει προς το κυβερνητικό σενάριο που έχει αποκαλύψει ο ΟΤ για επιπλέον αύξηση 6% – πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022 – και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ.
Όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει ο ΟΤ, εντός του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, ενώ η τελική ανακοίνωση του ποσοστού θα γίνει τον Απρίλιο και η ισχύς του θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.
Διαδικασίες εξπρές
Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ετοιμάσει την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες.
Ταυτόχρονα έχει λάβει θέση υπέρ της διατήρησης των τριετιών, που αποτελούν ένα ακόμη φλέγον θέμα που σχετίζεται με τις αμοιβές. Το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν σε – επιπλέον – αύξηση, τουλάχιστον 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο – αθροιστικά – η αύξηση για το 2022 θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%. Έτσι μετά το 2% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός ο οποίος τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ, τον Μάιος θα φθάσει στα 703 ευρώ.
Latest News
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση έως τον Μάρτιο
Ρεκόρ με 240 επιχειρήσεις και 7.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας»
Οι κλάδοι - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις
Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας - Ποια επαγγέλματα ευνοούνται
Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της εργασίας
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ
Ισχνή η απασχόληση στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας [γράφημα]
Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Οι αυξήσεις μισθών είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού την τελευταία 5ετία - Τι δείχνει έρευνα της Eurobank [γραφήματα]
Για το σύνολο της 5ετίας 2020-2024 οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο καταγράφουν σωρευτική αύξηση 13,2%, ενώ ο πληθωρισμός 16,1%
Πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΛΙΟΣ
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο
Πού «κολλάει» η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν «πέσει» κάτω από τις 18.000 -