
Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας, ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση πάγιων επενδύσεων, αλλά και υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών είναι οι τάσεις που ξεχωρίζουν στο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» που δημοσίευσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ειδικότερρα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία:
- Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της ανεργίας και τον Οκτώβριο (y-o-y), κυρίως από την άνοδο της απασχόλησης.
- Μικρή υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο και εξασθένιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
- Οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 109,1 μον. τον Δεκέμβριο, από 110,2 μον. τον Νοέμβριο.
- Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σημαντική άνοδος 8,0% (y-oy) στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην ΕΕ27.
- Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 11,8% τον Οκτώβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ., από €1,7 δισεκ. ένα έτος πριν.
- Νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
- Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδος 6,6% το α’ οκτάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.
- Σε επίπεδο προϊόντος, η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%). Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025 – Δεν μας επηρεάζουν οι δασμοί
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2024 στις αναλυτές χαρακτήρισε «παράλογο» το πλαφόν στα καύσιμα