Ενα νέο προειδοποιητικό σημάδι πως ο ασθενής χρήζει ιατρικής βοήθειας, αποτελεί ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σύμπτωμα της μεταδοτικής παραλλαγής Ομικρον.
Το αμερικανικό «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων» (CDC) ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα νέο σύμπτωμα, το οποίο δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο.
Όπως τόνισε, ο ασθενής που νιώθει σαν να βρίσκεται σε μία κατάσταση αποπροσανατολισμού, θα πρέπει να ζητά τη βοήθεια ειδικών. Aλλά και όποιος αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, έχει υπνηλία ή είναι χλωμός και το δέρμα, τα χείλη ή τα νύχια του να γίνονται «μπλε», θα πρέπει να επισκέπτεται γιατρό.
Αίσθημα σύγχυσης
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα της σύγχυσης είναι πλέον όλο και πιο συχνό σε όσους έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη «Omicron».
Επιπλέον, η έρευνα της εφαρμογής για τα συμπτώματα της νόσου Covid «ZOE», που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως και αυτή του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι οι πολλοί φορείς της παραλλαγής «Omicron», έχουν εμφανίσει αλλαγή στη συμπεριφορά τους, σαν να βρίσκονται σε παραλήρημα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express».
Η «Μελέτη Συμπτωμάτων της Covid» (ZOE), έχει εντοπίσει τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με τον κοροναϊό δείχνοντας ότι διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το αν κανείς εμβολιαστεί ή όχι.
Πονοκέφαλος
Αν και ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE. Επιπλέον, είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά (συμπτώματα) του βήχα, του πυρετού και της απώλειας όσφρησης.
Καταρροή
Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.
Φτάρνισμα
Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι όταν φταρνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτάρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.
Πονόλαιμος
Πολλά άτομα με Covid παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα. Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο, αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.
Απώλεια όσφρησης
Παραμένει ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από την Covid, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας ενός ατόμου. Ενώ οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους, μπορεί αυτή να αλλάξει, και να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα. Επίσης, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.
Επίμονος βήχας
Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο». Ο βήχας που σχετίζεται με τη νόσο Covid, είναι συνήθως ξηρόβηχας. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Latest News
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών