Η ερώτηση που ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα είναι: «Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω; Είναι ήπια, έτσι δεν είναι; Και θα ενισχύσει και την ανοσία».
Η άποψη αυτή ακούγεται συχνά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τι λέει, όμως, η επιστημονική κοινότητα;
Ας θεωρήσουμε ότι είστε εμβολιασμένοι και ότι νοσείτε με την παραλλαγή Όμικρον. Η νόσηση το πιο πιθανό είναι να μην σας «γονατίσει», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα την περάσετε και ήπια. Μην είστε απολύτως σίγουροι ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά, στον αντίποδα, η Όμικρον θα σας χαρίσει -σε συνδυασμό με τα εμβόλια- κάποια «σούπερ ανοσία».
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό The Atlantic «εάν είστε εμβολιασμένοι, η Όμικρον μπορεί να μην σας αρρωστήσει βαριά, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα σας κάνει και άτρωτους».
Όντως, νοσήσεις και εμβόλια διαμορφώνουν το πλαίσιο για την ενίσχυση του τείχους της ανοσίας. Με δεδομένο, δε, ότι τα εμβόλια βασίστηκαν σε παλαιότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η νόσηση με Όμικρον θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι «διευρύνει την ανοσία» («broaden the immune response»), όπως σημειώνει ο Ρίσι Γκοέλ, ανοσολογός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Ωστόσο, το ανοσοποιητικό δεν ανταποκρίνεται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από ποια ακριβώς μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν μολυνθεί. «Ο βαθμός της ετερογένειας στις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων είναι απλά εντυπωσιακός» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τάια Ουάνγκ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
«Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο μια λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό υπερτροφοδοτεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις ενός εμβολιασμένου, η ανθεκτικότητα των επιπτώσεων εξακολουθεί να είναι κάτι σαν τζόκερ» τονίζει η Κάθριν Γου, επιστημονική συντάκτρια του Atlantic.
Ακόμη και με τον εμβολιασμό, καμία νόσηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι «ήπια». Η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό από τη Δέλτα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο, αλλά κανείς δεν μπορεί να επιλέξει εκ των προτέρων ποια μετάλλαξη του ιού θα κολλήσει ή σε ποιον θα τη μεταδώσει, ενώ παράλληλα υπάρχει και η ανησυχία του μακροχρόνιου long Covid που προβληματίζει.
Τρεις λόγοι
Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κορωνοϊό αυτό τον χειμώνα:
1. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στα νοσοκομεία
Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι και στις ΗΠΑ είναι πολλοί αυτοί που υποβάλλουν παραίτηση. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα συστήματα Υγείας, κάτι που θα επηρέαζε όχι μόνο τους ασθενείς με Covid αλλά και οποιονδήποτε χρειαστεί νοσηλεία.
2. Οι αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμα εδώ
«Το πολύ αποτελεσματικό χάπι της Pfizer έλαβε έγκριση από τον FDA, αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες», τονίζεται στο άρθρο. «Αυτή τη στιγμή, η μόνη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που λειτουργεί κατά της Όμικρον είναι η sotrovimab, της οποίας οι προμήθειες είναι επίσης λιγοστές».
Όσο περισσότερο καιρό καταφέρουμε να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι στον ιό, τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει ώστε να καταστούν διαθέσιμες οι εν λόγω θεραπείες.
3. Η μόλυνση δεν εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση
Δεν είναι ότι απλά «κολλήσαμε και αυτό ήταν».
«Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή παραλλαγών του ιού δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον SARS-CoV-2», σημειώνεται στο άρθρο. «Η ανοσία, είτε έχει αποκτηθεί μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, θα λειτουργεί πάντα μέχρι έναν βαθμό και όχι απόλυτα».
Το πιο πιθανό είναι πως όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουν με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα ήταν ολέθριο να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, καταλήγει το άρθρο.
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση