Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει παγκόσμια και προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.
Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Δημήτρης Παρασκευής, και οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Συνολικά μελετήθηκαν 52.297 άτομα με το στέλεχος Όμικρον, και 16.982 άτομα με το στέλεχος Δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα.
Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος Ομικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία. Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος όμικρον σε σχέση με το στέλεχος δέλτα.
Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με όμικρον στέλεχος, ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος Δέλτα.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος Όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.
Συμπερασματικά, σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση