Δημόσια πρόσκληση προς τους επενδυτές θα απευθύνουν έως και τις αρχές Φεβρουαρίου οι συμβεβλημένες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο δανειοδοτικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ενημέρωση προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, η οποία θα παρέχει περιληπτικά πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού πακέτου, αλλά και για τα κριτήρια επιλογής δικαιούχων και έργων.
Η πρόσκληση αυτή είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη της όλης διαδικασίας. Στη συνέχεια η κάθε τράπεζα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την ανάληψη των πρώτων κονδυλίων.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, σε πρώτη φάση, θα κατατεθούν σε λογαριασμούς των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος από 200 εκατ. ευρώ.
Αυτά θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις πρώτες εντάξεις έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ρυθμό εξάντλησης των πόρων και τη ζήτηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις, θα αιτούνται τις επόμενες δόσεις.
Διαβάστε επίσης: Από αρχές του 2022 η εκταμίευση της α’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Συνολικά είναι διαθέσιμα 12,7 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με την τραπεζική μόχλευση μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις ακόμη και άνω των 30 δισ. ευρώ στη χώρα την επόμενη πενταετία.
Σημειώνεται πάντως πως ακόμη κι αν πιστωθούν αυτά τα πρώτα χρήματα στις τράπεζες, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, θα χρειαστεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, για την έναρξη του προγράμματος.
Αυτή βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης και δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν το τέλος του α΄ τριμήνου.
Συνδυασμός με Αναπτυξιακό
Εξάλλου, οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο ένταξης μίας επιχείρησης ταυτόχρονα σε Ταμείο Ανάκαμψης και Αναπτυξιακό Νόμο.
Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, «το τοπίο για αυτό το θέμα παραμένει θολό, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η συγχρηματοδότηση επενδύσεων και από τα δύο αναπτυξιακά προγράμματα είναι δυνατή».
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να γίνει μία συνάντηση με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό της όλης διαδικασίας, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες και αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να ενταχθεί μία επιχείρηση ταυτόχρονα σε Αναπτυξιακό και ΤΑ.
Επιπλέον, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι δυνατότητες έχουν οι εταιρείες που έχουν ήδη από πέρυσι ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, ως προς τη συμμετοχή τους σε δράσεις του ΤΑ.
Επιδοτήσεις και δανεισμός
Κατά τα άλλα, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες οι πρώτες επαφές μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζών για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιδοτήσεων που θα ενεργοποιηθούν με τους πόρους του ΤΑ.
Στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να συνδυάσουν τα κονδύλια των επιχειρήσεων με τραπεζικό δανεισμό για την χρηματοδότηση των σχεδίων με μεγαλύτερα ποσά, όπως συμβαίνει πχ. με το Εξοικονομώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες συζητήσεις δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς το μέσο ποσό του δανείου που χρειαζόταν για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ήταν πολύ μικρό.
Έτσι, οι τράπεζες δεν προχώρησαν τις συζητήσεις αυτές. Σημειώνεται ότι στα προγράμματα αυτά θα επιδοτούνται έργα σχετικά με την ψηφιοποίηση, τον πρωτογενή τομέα και τις πράσινες επενδύσεις.
Latest News
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία