Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα αμερικανοί διπλωμάτες εμφάνισαν συμπτώματα του μυστηριώδους «συνδρόμου της Αβάνας» ενώ βρίσκονταν στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, τουλάχιστον τρία κρούσματα αναφέρθηκαν πέρυσι των μελών αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη, και τουλάχιστον ένας από τους διπλωμάτες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για νοσηλεία. Ύποπτο περιστατικό υπήρξε περίπου την ίδια περίοδο και στο Παρίσι.

Περίπου 200 αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα «ανώμαλα συμβάντα υγείας», όπως ονομάζει η αμερικανική κυβέρνηση το δυσεξήγητο φαινόμενο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016 στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα της Κούβας.

Νευρολογικά συμπτώματα

Οι αξιωματούχοι που επηρεάστηκαν εμφάνισαν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια μνήμης και επίμονα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάσειση, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι άκουσαν περίεργους, ισχυρούς ήχους πριν από την αιφνίδια εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ορισμένοι διαγνώστηκαν με εγκεφαλικές βλάβες.

Το Νοέμβριο, το FBI ανακοίνωσε ότι διερευνά το θέμα ως «ύψιστη προτεραιότητα».

Επιθέσεις με «ηχητικά όπλα», μαζική υστερία, δυσλειτουργία συσκευών κατασκοπείας, είναι μερικές από τις θεωρίες που έχουν τεθεί στο τραπέζι, όμως καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πέρυσι, πάντως, έκθεση των αμερικανικών Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα παράξενα συμπτώματα θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από «κατευθυνόμενα μικροκύματα», αν και οι συντάκτες απέφευγαν να κάνουν λόγο για εσκεμμένες επιθέσεις.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε αμερικανικές υπηρεσίες στη Γερμανία, την Κολομβία, τη Ρωσία και την Αυστρία, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να οδήγησε τον περασμένο Αύγουστο σε αναβολή του ταξιδιού της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο Βιετνάμ.

Περίπου τα μισά από τα κρούσματα αφορούν εργαζομένους της CIA, είχε δηλώσει τον περυσινό Ιούλιο ο διευθυντής της υπηρεσίας Ουίλιαμ Μπερνς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο MSNBC ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαλεύκανση του μυστηρίου και τον εντοπισμό των «υπεύθυνων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Space Norway: Παραγγελία τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου από την Thales Alenia Space
Τεχνολογία |

Space Norway: Παραγγελία τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου από την Thales Alenia Space

Ο THOR 8 της Space Norway θα παρέχει δορυφορική συνδεσιμότητα για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και υψηλής ταχύτητας ίντερνετ τόσο για σταθερές όσο και κινητές υποδομέςστην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική