Έπειτα από ένα εντυπωσιακό ανοδικό κρεσέντο, η ημέρα της διόρθωσης ήρθε σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να χάνεται στο τέλος η επαφή με τις 950 μονάδες, ένα ορόσημο που πανηγυρίστηκε δεόντως από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα αφού ανακτήθηκε ύστερα από επτά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Οι συστάσεις τριών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στις 949,39 μονάδες, με απώλειες 0,67%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η άνοδος έφτασε στο 4,7%.

Τα αναχώματα και οι προσδοκίες

Το ΧΑ προσπάθησε να υψώσει αναχώματα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, και εν μέρει κατάφερε να κρατήσει τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα, πάντα σε σχέση με το συναλλακτικό «μπουμ» που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Και το γεγονός ότι οι συναλλαγές έριξαν ρυθμό σε μια συνεδρίαση πτωτική εκλήφθηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως «παύση» αφομοίωσης των επιπέδων, γεγονός που συνήθως είναι θετικό.

Το ζητούμενο τώρα είναι οι long να επαναπροωθήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους στη Λ. Αθηνών. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δεν είναι αρνητικές, καθώς η αξιοσημείωτη βελτίωση της δραστηριότητας των συναλλαγών έφερε και πολύ καλή διάχυση σε πλείονες τίτλους στο ταμπλό, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει οδηγός. Βέβαια, ο ίδιος ο τραπεζικός δείκτης πρέπει να συνεχίσει την καλή πορεία του, διαπερνώντας και το «τοίχο» των 640 – 650 μονάδων, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα.

Περιμένοντας τη Fitch

Πάντως, το ΧΑ σαφώς θα περιμένει το βράδυ για το εάν η Fitch επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών και κάνει ποδαρικό με αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας πλέον την ελληνική οικονομία στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανοίγει το χορό των αναβαθμίσεων και είναι δεδομένο ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα δείξουν αν η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της το τραύμα της χρεοκοπίας – έπειτα μετά από 12 χρόνια – και θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε μετά τον Απρίλιο του 2010, όταν και η Αθήνα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε ακόμη: Εμπορεύματα – Τι βλέπουν οι ειδικοί για το 2022

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εστίασαν σε ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρ και Εθνική, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Quest. Ελεγχόμενες ήταν οι πιέσεις σε Βιοχάλκο, Coca Cola, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Jumbo, Φουρλής, Λάμδα, ενώ αντίθετα Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με κέρδη άνω του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις