Η αποτυχία εφαρμογής των κανόνων μεταφοράς ζώων αποτελεί κίνδυνο για την ευεξία των ζώων και αδικία για τους αγρότες, δηλώνει η επικεφαλής της αρμόδια εξεταστικής επιτροπής, Τίλι Μετς.
Το 2020, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για την μεταφορά των ζώων προκειμένου να διερευνηθούν οι εικαζόμενες παραβιάσεις ως προς την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Η επιτροπή ψήφισε την τελική της έκθεση τον Δεκέμβριο του 2021 και η οποία θα τεθεί προς ψήφιση κατά τη σύνοδο ολομέλειας, τον Ιανουάριο του 2022.
Η επικεφαλής της επιτροπής, Τίλι Μετς (Πράσινοι, Λουξεμβούργο) δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας των ζώων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ταξιδιού τους, αλλά και η συμμόρφωση των μεταφορέων και οδηγών σε ένα και μοναδικό σύστημα κανόνων κατά τη διασυνοριακή μεταφορά».
Πώς θέλει το ΕΚ να βελτιώσει τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων;
Η επιτροπή εντόπισε συστηματικές αποτυχίες στην προσπάθεια εφαρμογής των ισχυόντων κανόνων για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους και προέβη σε συστάσεις για την αναθεώρησή τους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2023.
Η επιτροπή ζήτησε τη μείωση της διάρκειας της μεταφοράς των ζώων στις 8 ώρες όταν αφορά ζώα που προορίζονται για σφαγή και στις 4 ώρες όταν πρόκειται για ζώα εκτροφής ή ζώα που προορίζονται για την παραγωγή γάλακτος και αυγών. Ζήτησε επίσης την προστασία των νεαρών και κυοφορούντων ζώων. Συγκεκριμένα, τα μη απογαλακτισμένα ζώα δεν πρέπει να μεταφέρονται πριν το πέρας 5 εβδομάδων (αντί για το όριο των 10 ημερών που ίσχυε μέχρι σήμερα), και τα κυοφορούντα ζώα δεν θα μπορούν να μεταφερθούν αν έχουν ήδη ολοκληρώσει τα δύο τρίτα του χρόνου κύησης (αντί για το όρο του 90% που ίσχυε μέχρι σήμερα).
Όσον αφορά τη μεταφορά ζώων εκτός ΕΕ, η επιτροπή ζήτησε η μεταφορά ζώντων ζώων να περιορίζεται σε χώρες που τηρούν τα πρότυπα ασφαλούς διαβίωσης ζώων.
«Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι να διασφαλίσουμε την παροχή έγκυρων πληροφοριών στους καταναλωτές για τα ζωικά προϊόντα που αγοράζουν, ενθαρρύνοντάς τους να επιλέγουν προϊόντα που τηρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα για την ασφαλή διαβίωση των ζώων», τονίζει η Μετς.
Ποιες ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να αλλάξουν;
«Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει και να ολοκληρώσει τη νομοθεσία της για την ασφαλή διαβίωση των ζώων ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλα τα ζώα λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, ανεξαρτήτως του τόπου γέννησης, εκτροφής ή σφαγής», αναφέρει η Μετς.
«Οι κανόνες, οι έλεγχοι και οι κυρώσεις πρέπει να εναρμονιστούν», δηλώνει η ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι «να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αγρότες και τους μεταφορείς». Η έκθεση προτείνει τη συγκέντρωση ορισμένων κρίσιμων αρμοδιοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, όπως είναι η θέσπιση δεσμευτικών προτύπων για την αδειοδότηση οχημάτων και σκαφών. Οι αγρότες λαμβάνουν στήριξη μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά χρειάζονται «συγκεκριμένες λύσεις» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
Απαραίτητη κρίνει την εισαγωγή νέων εργαλείων πολιτικής για τη στήριξη των μικρών τοπικών δομών και της επιτόπου σφαγής στο αγρόκτημα, μέσω κινητών σφαγείων, με σκοπό την κατάργηση των μεταφορών ζώων όπου είναι δυνατόν.
Οι μεταφορές ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες απαιτούν εναρμονισμένους κανόνες καθώς τα ζώα ορισμένων κρατών μελών μεταφέρονται εκτός της ΕΕ και το παρόν σύστημα δυσκολεύει την επιβολή των προτύπων» για την καλή διαβίωση των ζώων.
Η έκθεση δεν αφορά μόνο τους πολίτες – και οι αγρότες θα επωφεληθούν από ένα «δικαιότερο και διαφανέστερο σύστημα το οποίο θα επιβραβεύει τα συστήματα καλής μεταχείρισης των ζώων μέσω της παροχής γενναιόδωρης δημόσιας στήριξης», τονίζει η επικεφαλής της επιτροπής.
«Πολλοί αγρότες αποδοκιμάζουν την έλλειψη διαφάνειας και ελέγχου που συναντάται στο παρόν σύστημα. Οι περισσότεροι από αυτούς φροντίζουν τα ζώα που μεγάλωσαν ή γεννήθηκαν στην φάρμα τους αλλά συχνά δεν γνωρίζουν τι τα περιμένει αφού τα πουλήσουν».
Latest News
Έως τις 25 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για τους νέους αγρότες
Οι νέοι αγρότες πρέπει να υποβάλου τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 25/2/2025
Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Μαγνησίας από την ευλογιά ζητά η περιφέρεια
Σειρά μέτρα για την στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων από την ευλογιά προβάτων κατέθεσε η περιφέρεια Θεσσαλίας
Ξεκινά η καταχώρηση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις – Πότε εκπνέει η προθεσμία
Άνοιξε η εφαρμογή για την καταχώρηση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε δέκα αγροτικά προϊόντα
Μέχρι 28/2/2025 η καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση βάμβακος
Η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης
Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
Το αρμονικό πάντρεμα τουρισμού και πρωτογενή τομέα αποτυπώνεται στα προϊόντα της Santo Wines - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος
Τι ανατροπές φέρνει η Mercosur στο παγκόσμιο εμπόριο
Η συμφωνία με τις χώρες Mercosur συναντά τις αντιδράσεις των ευρωπαίων αγροτών - Πότε και πώς θα επικυρωθεί στην ΕΕ
Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
Τι απαντά ο δημιουργός του Nutri-Score για τα λόμπι - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των Ευρωπαίων
Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς
Για όσους παραγωγούς υπάρξουν εκκρεμότητες μετά τη σημερινή πληρωμή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες
Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ – Ποιες αλλαγές έρχονται
Οι αλλαγές στο ΣΣ ΚΑΠ είναι προς όφελος των παραγωγών και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, δήλωσε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Παρατείνεται η ισχύς των αδειών φύτευσης αμπέλου
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν στις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ για τις άδειες φύτευσης στο αμπέλι - Όλη η διαδικασία