
«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία έχει σχέση με την άσκηση οικονομικής πολιτικής και η δεύτερη με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι από την πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει βέβαια η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σημαντική –όπως τη χαρακτήρισε- αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου: «Πάγια θέση της επιμελητηριακής κοινότητας είναι ότι κάθε παρέμβαση που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θεωρούμε ότι ένα μέρος του θα διατεθεί στην αγορά μέσω της κατανάλωσης. Βέβαια για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα και να δούμε κατά πόσο αυτή η αύξηση του κατώτατου δεν θα φέρει το επιχειρείν σε πιο δύσκολη θέση, θα πρέπει να δούμε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας, οφείλω να πω ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Σε λίγο κλείνουμε δύο χρόνια από την στιγμή που ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας. Και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Οι επιχειρήσεις της χώρας –κυρίως οι μικρομεσαίες- έχουν πληγεί βάναυσα ενώ σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Ιανουάριος ο δύσκολος μήνας για το επιχειρείν. Έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα που μας έφερε πολύ πίσω. Θέση της ΚΕΕΕ είναι ότι με αυτά τα μέτρα όντως δίνεται μία στήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όμως δεν είναι αρκετή για να ξεπεράσει το επιχειρείν τον σκόπελο που βρίσκεται μπροστά του. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει απαλλαγή ή μία σημαντική επιδότηση ενοικίου για τον κλάδο της εστίασης, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κόστος. Ή η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες και ένα σωρό άλλα μέτρα που θα ενίσχυαν τις επιχειρήσεις στη μάχη της επιβίωσης που δίνουν όλο αυτό το διάστημα.
Μην ξεχνάμε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και το κύμα των ανατιμήσεων, το οποίο θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετούς μήνες, ίσως και για όλο το 2022. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, αναγκαίων για το καλάθι της νοικοκυράς. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα του ενεργειακού κόστους, επιδοτώντας κατά 75% το ποσοστό της αύξησης, γιατί με όσα ισχύουν σήμερα οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις ήδη «φορτωμένες» υποχρεώσεις τους. Και βέβαια να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης μας για αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Γιατί όσο είναι σε λειτουργία θα μπορούν να ενισχύουν τα κρατικά έσοδα. Αν όμως υποχρεωθούν να κλείσουν, τότε χάνονται και αυτά τα λίγα που θα έδιναν κάθε μήνα.
Είναι προς το συμφέρον όλων μας, της κυβέρνησης, της κοινωνίας, της οικονομίας, να παραμείνουν ανοιχτές όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο.


Latest News

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές