Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων αλλά και των Πρασίνων επιδιώκει τώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Βερολίνο φοβάται ότι επειδή έχουν χαθεί οι στόχοι αυτοί τα τελευταία χρόνια, η χώρα μπορεί να μείνει πίσω στις προσπάθειες για επίτευξη 5των κλιματικών της στόχων. Η προσπάθεια αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη φαντάζει, καθώς υπάρχουν θεμελιώδεις προκλήσεις στις μεγάλες ανάγκες για ενέργεια στην ισχυρότερη βιομηχανία της Ευρώπης.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπελ ο οποίος είναι επίσης εκ των ηγετών του κόμματος των Πρασίνων, παραδέχτηκε ότι η Γερμανία έχει δύσκολο δρόμο να διανύσει κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό, ουσιαστικά ζήτησε τριπλασιασμό της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και φιλοδοξεί να διευρύνει κι άλλο την αποδοχή ανεμογεννητριών και άλλων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας όπως τα ηλιακά πάνελ, ζητώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες να κάνουν κι αυτοί όσα τους αναλογούν.

Τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά που παρουσίασε ο Χάμπεκ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αύξηση των προσφορών για ενίσχυση της κατασκευής πάρκων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

-Δέσμευση του 2% της γης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

-Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση αιολικών πάρκων

-Εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε υπάρχουσες οροφές όπου αυτό είναι εφικτό

-Πρόταση για υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε νέα ιδιωτικά και εταιρικά κτίρια

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή ενέργειας

-Θέσπιση κινήτρων για να γίνουν πιο ελκυστικές στους καταναλωτές οι αντλίες θερμότητας

-Θέσπιση κινήτρων για μεγαλύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας

-Θέσπιση στόχου ώστε έως το 2030 το 50% των συστημάτων θέρμανσης να λειτουργεί από πηγές ουδέτερες από πλευράς εκπομπών άνθρακα

-Διπλασιασμός της παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε σύγκριση με προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης

-Υιοθέτηση των λεγόμενων Συμβολαίων Άνθρακα με στόχο να στηριχτεί η ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας

Τι ζητά από τον κόσμο ο Χάμπελ

Ο Χάμπεκ χαρακτήρισε την επέκταση της χρήσης αιολικής ενέργειας στην ξηρά -και όχι τόσο σε θαλάσσια πάρκα- ως την κινητήρια δύναμη της ενεργειακής μετάβασης. Η επέκτασή τέτοιων πάρκων στην ξηρά πρόκειται τώρα να επιταχυνθεί μαζικά, υποσχέθηκε. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, μέχρι το 2030 θα χρειαστεί εγκατεστημένη ισχύς χερσαίας αιολικής ενέργειας άνω των 100 γιγαβάτ. Εάν συνυπολογιστεί στην εξίσωση η απενεργοποίηση παλαιότερων τέτοιων μονάδων τα επόμενα χρόνια, αυτό σημαίνει υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας εγκατεστημένης ισχύος, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου DPA .

Ο Χάμπεκ θέλει επίσης να δώσει ώθηση στα φωτοβολταϊκά. Η εγκατεστημένη ισχύς πρόκειται να αυξηθεί στα 200 γιγαβάτ έως το 2030, που αποτελεί ουσιαστικά υπερτριπλάσια αύξηση. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι κατάλληλες επιφάνειες σε στέγες κτιρίων. Όπως προβλέπεται στη συμφωνία συνασπισμού του SPD, των Πρασίνων και του FDP, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα καταστεί υποχρεωτική στα νέα εμπορικά κτίρια και θα γίνει ο κανόνας στα καινούργια ιδιωτικά κτίρια.

Όλα φυσικά θα παιχτούν στις λεπτομέρειες, παραδέχτηκε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες μεταξύ του πληθυσμού στη Γερμανία. Κάθε φορά που κατασκευάζονται ανεμογεννήτριες ή δίκτυα μεταφοράς ρεύματος πολλοί κάτοικοι λένε: “Καλά όλα αυτά, αλλά παρακαλώ μην τα βάζετε εκεί, εκεί πηγαίνω πάντα μια βόλτα τις Κυριακές με τον σκύλο μου”, σημείωσε. Πάντα υπάρχουν ανησυχίες σε ατομικό επίπεδο όπως είπε: «Πρώτα και κύρια, ελπίζω ότι εμείς ως κοινωνία θα μπορούμε να αφήνουμε στην άκρη κατά καιρούς τις δικές μας ατομικές ανησυχίες, γιατί διαφορετικά όλα αυτά δεν θα καταλήξουν πουθενά», παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα