Νέα εκτόξευση συντελέστηκε στον αποκαλούμενο και ως εισαγόμενο πληθωρισμό, κάτι το οποίο δείχνει πως το βασικό ζήτημα της ακρίβειας…έχει βάθος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι άνοδο της τάξης του 25% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Νοεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, με τους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να δίνουν τον τόνο (Πίνακας), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η 8η φορά -για το 2021- που ο συγκεκριμένος δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο του 20% , κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και για τη συνέχεια, καθότι το κόστος μεταφέρεται -σε…δεύτερο χρόνο- από τις βιομηχανίες στα προϊόντα.
Το συγκεκριμένο στοιχείο, το οποίο έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση για το ρεκόρ 11ετίας του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο οδηγεί σε νέο «ράλι» τιμών, το οποίο θα έχει διάρκεια μέσα στο 2022, κάτι το οποίο εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.
Εν τω μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός είναι εδώ
Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%!
Δυσκολίες για τη φετινή χρονιά
Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.
Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια, πανδημία και βαρυχειμωνιά συνθλίβουν τα φτωχά νοικοκυριά της Ευρώπης
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Συγκρίσεις
Από εκεί και πέρα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 25,0%, τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, οφείλεται στην αύξηση του ΔΤ Εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 37,1% και στην αύξηση του ΔΤ από χώρες της ευρωζώνης κατά 6,8%.
Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών συνέβαλαν οι μεταβολές των πιο κάτω δεικτών: Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 85,3%, Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 64,0%, Παραγωγή βασικών μετάλλων 30,3%, Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,3%, Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 8,1%.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 2,9% έναντι αύξησης 4,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 16,8% έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Δείκτης Τιμών Εισαγωγών Στη Βιομηχανία (2015=100,0) ( Νοέμβριος 2021 )
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν