![Κρέας και… ανδρισμός: Eπτά μύθοι και η πραγματικότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/Ask-the-experts-Additives-in-beef.jpg)
-« Να σε ρωτήσω κάτι;».
-Ελεύθερα.
-«Πιστεύεις πως το κρέας σε κάνει πιο άνδρα;».
-Τι είναι αυτά που μου λες ρε Έλενα. Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό στον 21ο αιώνα; Τι σημαίνει σε κάνει πιο άνδρα… Αλήθεια τώρα, τι είναι αυτά που μου λες;
-Σου περιγράφω απλώς έναν από τους εφτά μύθους που συντηρούνται ακόμη και σήμερα μέσα από σχετικές διαφημίσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (!).
Η συζήτηση με την υπεύθυνη της εκστρατείας για Βιώσιμη Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Έλενα Δανάλη έχει πάντα ενδιαφέρον.
Η ‘Έλενα ( ο ενικός επιτρέπεται λόγω της μακροχρόνιας φιλίας μας) μου εξήγησε πως σε έρευνα που διενήργησε το γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Δανία, εντοπίστηκαν εφτά, όπως προαναφέρθηκε, μύθοι…
Οι μύθοι…
-Τον έναν μόλις μου τον είπες. Μένουν άλλοι έξι. Ποιοι είναι αυτοί;
-«Το κρέας βοηθάει το κλίμα», «είναι καλό για εσένα», «οι καλές γυναίκες μαγειρεύουν και σερβίρουν κρέας», «το να τρως κρέας είναι ένδειξη πατριωτισμού», «το κρέας φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά»…
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/FOTO-600x480.png)
ΠΗΓΗ: GREENPEACE
Όπως μου ανέφερε η ‘Έλενα, για να εντοπιστούν αυτοί οι μύθοι, οι ειδικοί που έτρεξαν την έρευνα, μελέτησαν 51 εμπορικά σήματα κρεάτων σε έξι χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελβετία, Γερμανία και Δανία).
Στον Θεό που πιστεύετε. Αυτοί οι μύθοι συντηρούνται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα (!). Ναι, όπως το διαβάσατε.
-«Σύμφωνα με αναλύτρια σημειολογίας που συμμετείχε στη μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τα πιο εύκολα θύματα της παραπλανητικής διαφήμισης κρέατος, είναι προφανώς τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους, αφού λαμβάνουν κωδικοποιημένα μηνύματα που σχετίζουν την καθημερινή κατανάλωση κρέατος με ζητήματα που τους απασχολούν, όπως δύναμη, θετικότητα και υγιής ανάπτυξη των παιδιών τους», μου αναφέρει η υπεύθυνη της εκστρατείας για Βιώσιμη Γεωργία της Greenpeace.
-Στο διά ταύτα: γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε αυτό το θέμα;
Κοινωνικά και σεξιστικά στερεότυπα…
-«Επειδή όλο αυτό το τραγικό διαφημιστικό κόνσεπτ, πέρα από τα απαράδεκτα κοινωνικά και σεξιστικά στερεότυπα που συντηρεί και διαιωνίζει, βλάπτει σοβαρότατα την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος », συνεχίζει η Έλενα Δανάλη.
-Ευτυχώς δεν παίζουν στην Ελλάδα.
-«Παίζουν όμως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ποιος μας εγγυάται πως δεν θα αρχίσουν –κάποια στιγμή – να παίζουν και εδώ; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, κανόνες και κριτήρια στη διαφημιστική προώθηση της βιομηχανίας αυτής, που σπαταλά εκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει τα προϊόντα της εις βάρος της υγείας μας και της υγείας του πλανήτη…».
-Εσείς τι προτείνετε;
-«Εμείς λέμε, πως η μοναδική διαδρομή προς τη λύση για την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη είναι η δραστική μείωση του κρέατος και η στροφή μας προς τα όσπρια και τα φρέσκα, ντόπια φρούτα και λαχανικά εποχής», επισημαίνει η Έλενα Δανάλη.
Πυροδότηση της κλιματικής κατάρρευσης…
-Πολύ θεωρητικά μου ακούγονται όλα αυτά.
-«Δεν είναι καθόλου θεωρητικά. Όλοι αυτοί οι μύθοι που προωθούνται από τις διαφημίσεις της βιομηχανίας κρέατος πυροδοτούν την κλιματική κατάρρευση που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα ξέρουμε πως η βιομηχανική κτηνοτροφία – σε αυτήν αναφερόμαστε- ευθύνεται για το 19% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό μεγαλύτερο από τις εκπομπές που προκαλούνται από το σύνολο του τομέα των μεταφορών: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και πλοία μαζί . Κι αν υπολογίσουμε την αλλαγή της χρήσης γης και την αποψίλωση των δασών, το ποσοστό αυτό φθάνει σχεδόν στο ¼ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως (!)».
Συνέβη και με άλλα προϊόντα
Όπως μου λέει η Έλενα Δανάλη, δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται ρύθμιση σε διαφημίσεις για να προστατευτεί το κοινό όφελος και η δημόσια υγεία. Το ίδιο συνέβη με τις διαφημίσεις για το κάπνισμα, το αλκοόλ και σε κάποιες περιπτώσεις για το junk food και τη ζάχαρη.
Μια απειλή καλά κρυμμένη πίσω από το καθημερινό μας διαιτολόγιο…
«Η κλιματική κατάρρευση δεν είναι μελλοντική απειλή. Βρίσκεται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, καλά κρυμμένη πίσω από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, και μπορεί να ανατραπεί μόνο αν σταματήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση κρέατος ( 50% για αρχή και 71% ως το 2030)», συμπληρώνει.
Τι να πω: αυτό με το κρέας και τον …ανδρισμό με ξεπερνάει. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους διαφημιστικούς μύθους…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Η… ευτυχία των ελλειμμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Η… ευτυχία των ελλειμμάτων
Οι αναρτήσεις Τραμπ εξισώνουν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με την επιδότηση άλλων οικονομιών,
![Χωρίς αντίκρισμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/money-g44fd8144f_1920-600x400.jpg)
Χωρίς αντίκρισμα
Μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση που πάει να ξανά ανοίξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ο ίδιος είχε φάει πολύ εσωκομματικό «ξύλο» για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής του
![Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια
Το σκηνικό στην ενέργεια «αγριεύει» και θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
![Χωρίς αποταμίευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/gourouni-600x414.jpg)
Χωρίς αποταμίευση
Το πρόβλημα για την οικονομία, παρά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, είναι ότι τα παραπάνω χρήματα χρησιμοποιούνται όπως γινόταν και παλαιότερα
![Κυβερνητικές αποφάσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/kokkina_daneia-600x360.jpg)
Κυβερνητικές αποφάσεις
Υπάρχουν άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται απλά για το θεαθήναι, έτσι για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα
![Οι επτά άδειες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sarakiniko-600x452.jpg)
Οι επτά άδειες
Μετά τη φασαρία που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα παγώσει κάθε κατασκευή μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια
![Για όσο αντέξουμε](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/inflat-600x373.jpg)
Για όσο αντέξουμε
Το πρώτο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι μια «πύρρειος» νίκη του Τραμπ, που μπορεί να προέλθει από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
![Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/epixeiriseis-600x375.jpg)
Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών
Η πρόκληση για τους manager είναι να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη κατάσταση μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας, αλλά και αλλαγές συμπεριφορών
![Μπορούμε καλύτερα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1-600x375.jpeg)
Μπορούμε καλύτερα
Προφανώς χρειάζεται δουλειά και διάθεση να τα βάλει η κυβέρνηση με καταστάσεις και ανθρώπους ανεπίδεκτους αλλαγών
![Το πρόβλημα του αβγού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/egg-600x429.jpg)
Το πρόβλημα του αβγού
Γιατί έχουν εξαφανιστεί με αυτή την ένταση τα αβγά από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων - Γιατί οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί