Η αγορά των κρυπτονομισμάτων γνώρισε εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το Bitcoin, που ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε και παραμένει ακόμα το πιο γνωστό και με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, όπως και τα πάμπολλα άλλα που ακολούθησαν εξακολουθούν να αποτελούν μια ριψοκίνδυνη επένδυση. Αλλά παύουν πλέον να θεωρούνται και τόσο τυχοδιωκτική τοποθέτηση. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις εντυπωσιακές αποδόσεις που είχαν κάποιοι που επένδυσαν σ’ αυτά. Το Bitcoin, για παράδειγμα, τη δεκαετία από τον Μάρτιο του 2011 έως το Μάρτιο του 2021 ήταν μακράν το πλέον αποδοτικό επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο, εμφανίζοντας μέση αύξηση της αξίας του κατά 230% ετησίως. Σημειωτέον ότι η δεύτερη καλύτερη επένδυση που θα μπορούσε να είχε κάνει κανείς τη δεκαετία αυτή, στο Nasdaq-100 ETF, έδινε ετήσια απόδοση 20%…
Με τέτοιο παρελθόν, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα τη νέα χρονιά; Μα… να συνεχίσουν να αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Διότι οι διακυμάνσεις τους είναι τεράστιες και ο κίνδυνος να χάσει κανείς πολλά αν δεν διαθέτει πολλή υπομονή ή μπόλικα χρήματα είναι εξίσου τεράστιος. Σταχυολογώντας τις εκτιμήσεις των ειδικών αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη ότι κάποια στιγμή εντός του 2022 το Bitcoin πιθανόν να χάσει την πρωτιά από το Ethereum.
Το Ethereum στα πάνω του
Το Ethereum είναι το δεύτερο σε τζίρο κρυπτονόμισμα που κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αν συνεχιστεί η καταγραφόμενη τάση τους επόμενους μήνες, ίσως ξεπεράσει σε αξία το Bitcoin. Η προοπτική αυτή το καθιστά ως υπολογίσιμη εναλλακτική επένδυση για κάποιους που θα ήθελαν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους στα κρυπτονομίσματα και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την πορεία του Bitcoin.
Δεν πέρασε δα και πολύς καιρός (ένα εξάμηνο περίπου) από τότε που ο απρόβλεπτος επιχειρηματίας Ιλον Μασκ.κατακρήμνισε την ισοτιμία του Bitcoin δηλώνοντας ότι δεν θα το δέχεται πλέον ως νόμισμα για να πουλήσει τα Tesla, επειδή η εξόρυξη του κρυπτονομίσματος είναι πολύ επιβαρυντική για το περιβάλλον. Ή από τότε που ρώτησε τους φίλους του στα κοινωνικά δίκτυα αν… συμφωνούν να πουλήσει το 10% των επενδύσεών του σε Bitcoin.
Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια του Μασκ, οι αναλυτές θεωρούν ότι το 2022 τα κρυπτονομίσματα θα γίνουν περισσότερο αποδεκτά παγκοσμίως ως μέσα συναλλαγών. Αν συνεχιστεί η τάση όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να τα δέχονται ως εναλλακτικά νομίσματα πληρωμών, είναι επόμενο να ενισχυθούν και η βιωσιμότητα και η αξία των κρυπτονομισμάτων.
Γίνονται σταδιακά θεσμός
Ας μην ξεχνάμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 το Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων BitMEX Αλεξάντερ Χέπτνερ θεωρεί ότι τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες θα υιοθετήσουν τη χρονιά αυτή ένα κρυπτονόμισμα ως εθνικό. Πέραν αυτού, ψηφιακά νομίσματα φαίνεται πως θα υιοθετήσουν και οι κεντρικές τράπεζες. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έκανε την αρχή και ήδη η αμερικανική Fed και η EKT έχουν προαναγγείλει την έκδοση των δικών τους κρυπτονομισμάτων.
Η έκδοση κρυπτονομισμάτων όμως από τις κεντρικές τράπεζες από μια άποψη «νομιμοποιεί» και τα ήδη υπάρχοντα κρυπτονομίσματα. Ως εκ τούτου ευλόγως υποθέτει κανείς ότι όσο τα ψηφιακά νομίσματα γίνονται πιο «θεσμικά» θα γίνονται ταυτόχρονα και πιο «οικεία» και πιο ελκυστικά για τον κόσμο των επενδύσεων.
Oι σύμβουλοι επενδύσεων κατατάσσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων στις αναδυόμενες. Κάποιοι «παίκτες» στην αγορά αυτή θα εξαφανιστούν, κάποιοι θα επιπλεύσουν και κάποιοι θα λάμψουν. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι πρόκειται για μια επενδυτική τοποθέτηση με υψηλό ρίσκο και ως εκ τούτου με υψηλές πιθανότητες κερδοφορίας. Ενας προνομιακός τόπος για τζόγο δηλαδή.
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον κλάδο αγροτικών προϊόντων
Υποχώρηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων το 2022 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά προβλέπουν οι ειδικοί. Οχι όμως σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων χρόνων. Το 2021 οι τιμές στην αγορά σίτου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών εξαιτίας των καταστροφικών θεομηνιών που έπληξαν μεγάλους παραγωγούς. Υποθέτοντας ότι ο καιρός σε γενικές γραμμές θα εξομαλυνθεί τη νέα χρονιά, οι αναλυτές προβλέπουν αποκατάσταση των αποθεμάτων σίτου διεθνώς.
Μεγαλύτερη αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη και τον καφέ, κυρίως εξαιτίας του καιρικού φαινομένου La Niña που συνιστά διαρκή απειλή για τους παραγωγούς στη Βραζιλία. Η αγορά καφέ έχει ήδη από πέρυσι υποστεί μέγα πλήγμα από τις καταστροφές που προκάλεσαν στις φυτείες αρχικά η ξηρασία και στη συνέχεια ο παγετός. Δεδομένων των κλιματολογικών αβεβαιοτήτων οι τιμές του καφέ θα παραμείνουν αυξημένες, τουλάχιστον έως ότου η αγορά διαμορφώσει κάποια αντίληψη για το πώς θα εξελιχθεί η συγκομιδή καφέ στη Βραζιλία.
Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί περιμένουν μια οριακή υποχώρηση των ρίσκων που απειλούν τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων στο σύνολό τους το 2022. Ωστόσο οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν για μια ακόμα χρονιά σε υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα. Η κύρια παράμετρος, εξάλλου, που απειλεί τον κλάδο στο σύνολό του είναι η κλιματική αλλαγή. Ενα φαινόμενο που με τα σημερινά δεδομένα η αντιμετώπισή του μοιάζει να είναι μακροπρόθεσμη, ίσως και αμφίβολη.