Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει στο αφήγημά της ότι η πολιτική που ακολουθεί με τις μειώσεις των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» στη χώρα με 36%, υψηλό περίπου 2 δεκαετιών.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος υιοθετεί την οικονομική θεωρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι, ο πληθωρισμός στη χώρα θα υποχωρήσει σημαντικά, σε μονοψήφια νούμερα όταν θα έρθει η ώρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.
Μιλώντας στους επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Νεμπάτι είπε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής σε τουρκικές λίρες των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δις δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς βάσει ενός κυβερνητικού μηχανισμού που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων.
Κοσμήματα και ασημικά
Την ίδια στιγμή φήμες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν ακόμα και με τα κοσμήματά τους για να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.
Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει ότι υπάρχουν σκέψεις στην τουρκική κυβέρνηση να εκδοθεί κάποιου είδους ομόλογο καλώντας τον κόσμο να καταθέσει τα χρήματά του και τις λίρες του στις τράπεζες για να πάρει ομόλογο του Δημοσίου.
Οι απόψεις του δημάρχου
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος της Ερζερούμ, Μεχμέτ Σεκμέν, ο οποίος είναι φιλοκυβερνητικός, το έκανε πιο συγκεκριμένο σημειώνοντας ότι ο λαός μπορεί να παραδώσει τα κοσμήματα του σε μια θυρίδα του κράτους, να πάρει ένα ομόλογο και όποτε τα χρειάζεται, να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Στο «στόχαστρο» των αρχών όσοι αγοράζουν συνάλλαγμα
«Ο κάθε πολίτης να φέρει τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, το κάθε κόσμημά του στο κράτος, να ζυγιστούν, να τους δοθεί ένα ομόλογο και όλα αυτά να μπουν σε χρηματοκιβώτιο υπό τον έλεγχο του κράτους. Όποιος επιθυμεί, την ημέρα μιας εκδήλωσης, ενός γάμου, θα πηγαίνει να πάρει το κόσμημα, θα το φοράει και μετά θα το επιστρέφει στο κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Latest News
Καταρρέει το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας - Τι σημαίνει για την Ευρώπη
Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε κρίση, και η οικονομία στη Γερμανία ισοπεδώνεται
Πώς προετοιμάζεται ο πλανήτης για μια νίκη Τραμπ ή Χάρις
Η οικονομία της Αμερικής παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο και οι πολιτικοί της είναι έτοιμοι να την εργαλειοποιήσουν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα γ' τριμήνου για την DHL
Ο γερμανικός όμιλος logistics ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 751 εκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, έναντι 807 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι
Βουτιά 69% στα κέρδη της Nintendo - Μειώνεται η ζήτηση για το Switch
Το Switch είναι η δεύτερη κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις της Nintendo στην ιστορία, πίσω από το Nintendo DS
Αυτή την κάρτα ποιος θα την εξαργυρώσει; Τι φοβάται η TGI Friday's μετά την πτώχευση
Σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε αχρησιμοποίητες δωροκάρτες και δωροεπιταγές της TGI Friday's στις ΗΠΑ
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές