Σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα μετρηθούν για πρώτη φορά στα πανευρωπαϊκά πράσινα stress tests του 2022 καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες. Στις επικείμενες ασκήσεις αντοχής θα αξιολογηθεί από τον επόπτη τους η έκθεση μέσω των δανείων σε επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τα επόμενα χρόνια λόγω των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών.
Κατά τα φαινόμενα, θα χρειαστούν παρεμβάσεις και λήψη μέτρων για τον μετριασμό των αναπόφευκτων λόγω της κλιματικής αλλαγής οικονομικών επιπτώσεων. Τούτο δείχνουν και τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία ο τραπεζικός τομέας σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση σε σύγκριση με την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό αποδίδεται κατά βάση στη γεωγραφική της θέση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ευαισθησίας των επιχειρήσεων σε κάθε περιβαλλοντική αλλαγή.
Εκτίμηση ρίσκου
Στόχο των ασκήσεων του 2022, στις οποίες θα πάρουν μέρος και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) είναι να καταγραφούν οι ευπάθειες και οι προκλήσεις τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ώστε να επιλεγούν οι βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπισή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους και ταυτόχρονα θα καταγραφούν οι δυνατότητές τους στην ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων διαχείρισης κινδύνου. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανάλυση της συγκριτικής αξιολόγησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω ενός κοινού συνόλου μετρήσεων κινδύνου για το κλίμα, θα συμβάλει στον εντοπισμό αδυναμιών και στην κατάλληλη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στην εποπτική διαδικασία.
Η μελέτη
Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι μόνο αμελητέοι δεν είναι. Οπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη της κεντρικής τράπεζας, πρόκειται για τους εξής:
Πιστωτικός: Σχετίζεται με τη μείωση της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών και με την ευχέρεια των τραπεζών να ανακτήσουν πλήρως την αξία ενός δανείου σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη. Ενδέχεται ακόμα να οδηγήσει σε απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεων / ενέχυρων, ενισχύοντας περαιτέρω τις ζημίες μέσω της διενέργειας αυξημένων προβλέψεων, αλλά και σε περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης.
Αγοράς: Αφορά την προσαρμογή της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όταν ο κλιματικός κίνδυνος δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί πλήρως στις τιμές των ανοιγμάτων. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές, ειδικά στην περίπτωση μιας απότομης μετάβασης σε οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων.
Ρευστότητας: Επηρεάζεται η πρόσβαση των τραπεζών σε σταθερές πηγές χρηματοδότησης, καθώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επιδράσει στις ροές των καταθέσεων / πιστώσεων, αλλά και στις διακρατήσεις τίτλων (fire sales).
Λειτουργικός: Οι φυσικές καταστροφές δύναται να επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των φυσικών εγκαταστάσεων των τραπεζών (π.χ. υποκαταστημάτων, κεντρικών μονάδων) με την πρόκληση ζημιών, αλλά και τρίτων επιχειρήσεων που είναι εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους, με τις οποίες μπορεί να συνεργάζονται.
Νομικός κίνδυνος – Φήμη: Ο νομικός κίνδυνος και ο κίνδυνος φήμης μιας τράπεζας μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση χρηματοδότησης δραστηριοτήτων με υψηλό επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο λόγος γίνεται για το «περιβαλλοντικό ξέπλυμα», για παράδειγμα μέσω των προϊόντων που μπορεί να προωθεί μια τράπεζα στους πελάτες της ως βιώσιμα, ενώ οι πραγματικές επιδόσεις αυτών των επενδύσεων δεν είναι ευθυγραμμισμένες με βιώσιμους στόχους.
Latest News
Αναβιώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια στο πρόγραμμα του γερμανικού CDU
Η επαναλειτουργία κλειστών ατομικών εργοστασίων αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
Εκτίναξη 50% των εκπομπών CO2 σε μια τετραετία από τις ιδιωτικές πτήσεις
Οι ιδιωτικές πτήσεις παρήγαν αθροιστικά περίπου 15,6 εκατομμύρια τόνους σε άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2023
Το 2024 θα είναι «σχεδόν σίγουρα» η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Η εκλογή Τραμπ «ρίχνει» τις μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας
Οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια πέφτουν με την εκλογή Τράμπ καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργησει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Ανησυχία στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για την εκλογή Τραμπ ενόψει της COP29
Ο Τραμπ, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες»
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29