Για τον πορεία της πανδημίας στην χώρα, την παραλλαγή Όμικρον και τον εμβολιασμό μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε (ΑΝΤ1) μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.

Τρεις προϋποθέσεις

Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε:

  • Το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  • Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την παραλλαγή Δέλτα
  • Τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη, όπως η Αφρική.

Ανέφερε, ακόμα, πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την παραλλαγή Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη, αν κολλήσουμε την Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως, αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός, μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3000 κρούσματα.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News