Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση στοχεύει στην εφαρμογή ενός νέου θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού με στόχο μεταξύ άλλων την προσέλκυση επενδύσεων σε υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αξιοποιήσουν το τεράστιο αιολικό δυναμικό της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.
Τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Η περιοχή Hampton Roads (Χάμπτον Ρόουντς) στη Πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ – μια πλατιά διώρυγα όπου τα νέρα των ποταμών Τζέιμς, Νάνσεμοντ και Ελίζαμπεθ ρέουν προς τον Κόλπο του Τσέζαπικ και στη συνέχεια τον Ατλαντικό Ωκεανό- μπορεί να απέχει από τα μέρη μας χιλιάδες χιλιόμετρα και έναν ωκεανό μαζί αλλά μια ιστορία που έρχεται από εκεί έχει για μας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για δύο λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών είναι γιατί η ιστορία έχει ελληνικό χρώμα και ο δεύτερος αφορά τα πλωτά αιολικά πάρκα που μπορούν να είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας στη σύνθεση του ενεργειακού μείγματος.
Το έργο: Σε μια ανακοίνωση της Cenergy Holdings (όπου η Viohalco κατέχει το 79,78% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας) διαβάζω: «Σκοπός αυτού του έργου είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Το έργο θα έχει πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή Hampton Roads ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για ολόκληρη την Πολιτεία της Βιρτζίνια μια βιώσιμη αλλά και αναγκαία ευκαιρία να αποκτήσει καθαρή ενέργεια και να πετύχει τους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους».
Μία από τις θυγατρικές εταιρείες της Cenergy Holdings είναι και η Hellenic Cables. Η τελευταία με τη σειρά της διαθέτει και εκείνη θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Ρουμανία. Αυτές οι εταιρείες (Ελληνικά Καλώδια, Fulgor, Icme Ecab) διαθέτουν παραγωγικές μονάδες καλωδίων ενεργείας (υποβρυχίων και χερσαίων) και οπτικών ινών , υποβρυχίων καλωδίων τηλεπικοινωνιών κλπ στη Θήβα, στο Σουσσάκι Κορινθίας και στο Βουκουρέστι.
Η ανακοίνωση για το έργο στη Πολιτεία της Βιρτζίνια αφορούσε την Hellenic Cables, δηλαδή τον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο κατασκευής και φόρτωσης καλωδίων, κατ’ εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από τηνDominion Energy για τη μερική προμήθεια inter-array καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW).
Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Cables ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την αποθήκευση περίπου 50 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE, τα οποία συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τον υπεράκτιο υποσταθμό. Η κατασκευή των καλωδίων στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο διήρκεσε για ένα μακρύ χρονικό διάστημα.
Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω: «Με αυτή την ανάθεση, η Hellenic Cables εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη και του έργου Mayflower Wind στις αρχές του 2020 για την κατασκευή inter-array καλωδίων. Επιπλέον, η ίδρυση της Hellenic Cables America Inc., θυγατρικής πλήρους κυριότητας, παρέχει στους πελάτες της εταιρείας στις ΗΠΑ άμεση υποστήριξη και τεχνογνωσία καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των έργων τους».
Η ελληνική πρόκληση: Και αν η πολιτεία της Βιρτζίνια μας πέφτει λίγο μακριά, η Κόρινθος (όπου και η παραγωγική μονάδα με την προηγμένη τεχνολογία) αλλά και το Αιγαίο ή το Ιόνιο είναι δίπλα μας…
Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Αλέξη Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables: «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Dominion Energy σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα εμπορικής κλίμακας στις ΗΠΑ, με την παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία μας στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλωδίων. Αυτό μας το έργο σηματοδοτεί και τη δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια μετάβασης στην καθαρή ενέργεια της Βιρτζίνια, των Ηνωμένων Πολιτειών και του πλανήτη».
Στο σημείο αυτό μια μικρή λεπτομέρεια: Χάρη στην εισηγμένη στο NYSE Dominion Energy περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πελάτες σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ λαμβάνουν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο. Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, «δεσμεύεται να παρέχει βιώσιμη, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενέργεια καθώς και να επιτύχει το στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από τις υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως το 2050».
Το πράσινο μοντέλο: Οι τοποθετήσεις αυτές σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν σχέση με σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ευχολόγια σε διεθνή fora – είναι δεδομένα που επιβεβαιώνονται μέσα από την τρέχουσα επιχειρηματική δράση.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια πραγματικότητα που τροφοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καθαρή ενέργεια σε ανταγωνιστική βάση. Αυτό που γίνεται στη Βιρτζίνια αλλά και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αλλάζοντας πλήρως το ενεργειακό τοπίο της χώρας μας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Hellenic Cables, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τα δεδομένα είναι εδώ και κραυγάζουν τις αλήθειες της επόμενης ημέρας. Η χώρα μας διαθέτει παραγωγικές μονάδες και τεχνογνωσία που μπορούν να φέρουν πιο κοντά το νέο πράσινο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Και μέρος αυτού του μοντέλου περνάει και μέσα από τις ελληνικές θάλασσες.
Latest News
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη