![Μεγάλη επένδυση λιθίου στις αλυκές της Μαρικούνγκα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/maricinga.jpg)
Η κρατική εταιρεία της Χιλής Codelco, ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εντοπίσει λίθιο στις αλυκές Μαρικούνγκα της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η εξερεύνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την ανάπτυξη του βασικού υλικού για ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων.
Η Codelco, σε δήλωση που εστάλη στο Reuters τη Δευτέρα, είπε ότι η διαδικασία θα περιλαμβάνει την εξέταση των συνθηκών των υπόγειων υδάτων και της συγκέντρωσης λιθίου στην άλμη του θαλασσινού νερού, κάτι που θα καθορίσει πώς θα προχωρήσει το έργο.
«Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εξερευνητικές δραστηριότητες στο Salar de Maricunga εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, οι οποίες θα διαρκέσουν 10 μήνες, αν και μπορεί να καθυστερήσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε η εταιρεία.
Το project αυτό, το πρώτο της Codelco σε ότι αφορά το λίθιο, θα μπορούσε να τονώσει μακροπρόθεσμα τον κλάδο στη χώρα των Άνδεων που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υπερελαφρού μετάλλου στον κόσμο. Η τιμή του λιθίου έχει εκτοξευθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Αυτή θα είναι η πρώτη εκστρατεία εξερεύνησης», πρόσθεσε η Codelco.
«Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η εκτέλεση περισσότερων μελετών και ένα πιθανό μελλοντικό έργο εκμετάλλευσης».
Η Χιλή διεξάγει επί του παρόντος μια διαδικασία δημοπρασίας για την ανάθεση λειτουργικών συμβάσεων για την εξερεύνηση και την παραγωγή 400.000 τόνων λιθίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια κρατική εταιρεία λιθίου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του μετάλλου της χώρας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις