Με δύναμη από τη Σουηδία
Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, η Sterner Stenhus Greece ( με βασικό μέτοχο τον Ηλία Γεωργιάδη) απέκτησε από την εισηγμένη εταιρεία ΑΒΑΞ το σύνολο των μετοχών της εταιρείας JPA. Η τελευταία εκείνη που ανέλαβε το ΣΔΙΤ που προέβλεπε τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 10 Σχολικών Μονάδων σε 4 διαφορετικούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής (Αθηναίων, Ωρωπού, Ν. Ηρακλείου και Μεγάρων). Το ΣΔΙΤ έχει συνολικό ορίζοντα 27 έτη, με προβλεπόμενες περιόδους κατασκευής και λειτουργίας 2 και 25 ετών, αντίστοιχα. Στη διάρκεια της χρήσης 2017, ολοκληρώθηκε η κατασκευή των 10 σχολικών μονάδων και ξεκίνησε η φάση της λειτουργίας και συντήρησης. Η αμοιβή της JPA λαμβάνει χώρα ετησίως μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας. Σημειώνεται ότι η περίοδος της λειτουργίας και συντήρησης άρχισε αμέσως με την παράδοση της κάθε ολοκληρωμένης σχολικής μονάδας και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά από 25 χρόνια, δηλαδή έως το 2041.
Μια καλή, σταθερή και πολλαπλώς αποδοτική επένδυση που άνοιξε νέους δρόμους και δυνατότητες στην αγορά των ΣΔΙΤ (δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς) που έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι των ΣΔΙΤ μια εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία. Ως γνωστόν, η Sterner Stenhus Greece μεταβίβασε τα περιουσιακά στοιχεία της JPA στην Premia, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας με εισφορές σε είδος στις 07.12.2020. Πλέον, ένας από τους τρείς τομείς δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι εκείνος που αφορά κοινωνικού χαρακτήρα κτίρια ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας), τα περισσότερα εκ των οποίων μπορεί να είναι ΣΔΙΤ.
Από τότε (την εποχή της εξαγοράς της JPA), λοιπόν, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Το περασμένο καλοκαίρι η Premia προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (συνδυασμένη προσφορά και με καταβολή μετρητών αλλά και εισφορά σε είδος), ενώ βρίσκεται και σε διαδικασία αδειοδότησης για τον μετασχηματισμό της σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Τέλος, η εταιρεία αποφάσισε να είναι εκείνη που θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου για το 2022 ομολογιακού δανείου στην ελληνική αγορά. Η δημόσια εγγραφή προγραμματίζεται για το χρονικό διάστημα 19-21 Ιανουαρίου 2022.
Πρόεδρος της Premia – εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της- είναι ο 44χρονος Ηλίας Γεωργιάδης με επιτυχημένη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη μακρινή Σουηδία. Σήμερα είναι Πρόεδρος και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) του Ομίλου Sterner Stenhus ΑΒ, στην Σουηδία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας του Ομίλου, ενώ είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας Amasten Fastigheter AB.
Η γυναικεία ποσόστωση
Μία πρόσφατη ανάρτηση της Ursula von der Leyen, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα social media άναψε φωτιές καθώς προαναγγέλλει την θεσμοθέτηση της γυναικείας συμμετοχής στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών στην επικράτεια της Ένωσης. Το 40 % φαίνεται πως θα γίνει υποχρεωτικά το ποσοστό συμμετοχής.
Στην ανάρτηση της προέδρου διαβάζω: «Σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ. Αυτό που έδειξαν τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι τα εθελοντικά μέτρα είναι πολύ αργά. Σε αντίθεση, ένα νομοθετικό μέτρο λειτουργεί και αποδίδει αποτελέσματα.
Πριν από 10 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στόχο 40% για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε με αυτήν την πρόταση. Θα φέρει πρόοδο γρήγορα και παντού. Η οικονομία μας θα ωφεληθεί».
Τα καλώδια από την Κόρινθο και οι φάρμες του ανέμου
Ο Ομιλος Viohalco με την Cenergy Holdings και της Hellenic Cables εδραιώνει τη διεθνή παρουσία και θέση του σε δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτές της μεταφοράς ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Η τελευταία ανακοίνωση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου κατασκευής και φόρτωσης καλωδίων, κατ’ εκτέλεση της σύμβασης που της ανατέθηκε από την Dominion Energy για τη μερική προμήθεια inter-array καλωδίων για το έργο Coast Virginia Offshore Wind (CVOW) ήρθε να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη διαπίστωση.
Σκοπός του έργου, όπως διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση, είναι να παρέχει περίπου 2,6 GW καθαρής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νοικοκυριά της Πολιτείας της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ. Η Hellenic Cables ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την αποθήκευση περίπου 50 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE, τα οποία συνδέουν τις ανεμογεννήτριες με τον υπεράκτιο υποσταθμό.
Η κατασκευή των καλωδίων στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο διήρκεσε για ένα μακρύ χρονικό διάστημα.
«Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Dominion Energy σε αυτό το εμβληματικό έργο, ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα εμπορικής κλίμακας στις ΗΠΑ, με την παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία μας στον σχεδιασμό και την κατασκευή καλωδίων. Αυτό μας το έργο σηματοδοτεί και τη δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια μετάβασης στην καθαρή ενέργεια της Βιρτζίνια, των Ηνωμένων Πολιτειών και του πλανήτη», σχολίασε ο Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables.
«Η Hellenic Cables είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο και η πολυετής της εμπειρία θα μας βοηθήσει να παρέχουμε καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στους πελάτες μας στη Βιρτζίνια», δήλωσε ο Joshua Bennett, αντιπρόεδρος της Dominion Energy για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Οι συμφωνίες και τα έργα εναλλάσσονται τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας την προοπτική που έχει η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων , η οποία μπορεί και να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια νέα εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για παράδειγμα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων μάθαμε ότι Cenergy Holdings και η δανέζικη Ørsted (leader του κλάδου σε διεθνές επίπεδο)αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) στην Πολιτεία του Maryland εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Όπως έχει δηλώσει η εταιρεία επανειλημμένως σε δημόσιες ανακοινώσεις «διερευνά συνεχώς πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του εταιρικού της συμφέροντος».
Η νέα επωνυμία της μητρικής
Από τις 19 Ιανουαρίου μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει όνομα. Η νέα επωνυμία της: Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών. Η αλλαγή επωνυμίας κάθε άλλο παρά είναι μια τυπική πράξη καθώς η νέα επωνυμία της έχει άμεση σχέση με την νέα δομή και φυσιογνωμία του Ομίλου. Νωρίτερα, στις αρχές του νέου έτους εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η διάσπαση της εισηγμένης εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και με τη σύσταση, στη συνέχεια, μιας νέας ανώνυμης εταιρείας. Η επωνυμία της, Ελληνικά Πετρέλαια Διύλισης, Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών. Η τελευταία είναι 100 % θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών που οι μετοχές της βρίσκονται στο Χρηματιστήριο.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών, στο προλογικό του σημείωμα στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2020 επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, υλοποιούμε ένα τριετές πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, αξίας 42 εκατ. ευρώ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας. Επενδύουμε στο μετασχηματισμό των διυλιστηρίων, εισάγουμε βιώσιμες πρώτες ύλες, διερευνούμε τη δυνατότητα παραγωγής υγρών καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος, σε ευρεία κλίμακα, δημιουργούμε μονάδες ΑΠΕ εντός των εγκαταστάσεών μας και σχεδιάζουμε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τις παραγωγικές μας μονάδες.
Επιπλέον, προωθούμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με ήδη το περίπου 68% των συνολικών αποβλήτων είτε να επαναχρησιμοποιείται, είτε να ανακυκλώνεται, είτε να αξιοποιείται περαιτέρω μέσω διαδικασίας ανάκτησης πρώτων υλών.
Σχεδιάζουμε να αναδείξουμε το διυλιστήριο Ελευσίνας ως πρότυπο διυλιστήριο για την ενεργειακή μετάβαση, με σειρά έργων που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο και θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα της λειτουργίας του.
Εστιάζουμε στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στα βιοκαύσιμα 2ης και 3ης γενιάς, στην παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου και σε τεχνολογίες αξιοποίησης απορριμμάτων, υποδομών αποθήκευσης και βιοδιυλιστηρίων.
Αναπτύσσουμε ένα εκτενές, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενέργειας με έμφαση στον πυλώνα ΑΠΕ και στόχο έως και 200 εκατ. ευρώ EBITDA. Ήδη, διαθέτουμε πλέον ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με μεσοπρόθεσμο στόχο τα 0,6 GW εγκατεστημένης ισχύος. Το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών της χώρας στην Κοζάνη, φέρει
επίσημα την υπογραφή του Ομίλου μας και στις αρχές του 2022 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ένα έργο-ορόσημο, 204 MW, το οποίο αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δέσμευση της εταιρείας μας για την επόμενη μέρα του ενεργειακού κλάδου.
Παράλληλα, εξετάζουμε ευκαιρίες στη γεωθερμία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, ενώ διερευνούμε επέκταση στην αγορά ΑΠΕ και στις γειτονικές αγορές.
Ταυτόχρονα, εισερχόμαστε δυναμικά στην αναπτυσσόμενη αγορά των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, όπου αναπτύσσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης Η/Ο σε όλη τη χώρα, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Το επενδυτικό μας πλάνο μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% θα κατευθυνθεί προς την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων (ΑΠΕ, Υδρογόνο, Βιοκαύσιμα), ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης δραστηριότητάς μας και την παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»