Νέες θεωρίες αναδύονται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον.
Η παραλλαγή έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου. Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της. Είναι τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές και τα εμβόλια αυξάνουν σημαντικά την προστασία κάποιου έναντι αυτού του στελέχους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συλλέξει στοιχεία από τουλάχιστον 5.800 μελέτες σχετικές με την Covid-19 που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με βάση ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, ειδικοί σε μεταδοτικές ασθένειες εξηγούν στο CNBC γιατί δεν ισχύουν οι παρακάτω θεωρίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ανά τον κόσμο.
Τα εμβόλια δεν είναι αποδοτικά, αφού και οι εμβολιασμένοι κολλάνε
Πράγματι, και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν. Σύμφωνα με σχετική έρευνα από την Νότια Αφρική, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις της Pfizer έχουν προστασία μόλις 22,5% έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα συμπτώματα είναι πολύ ηπιότερα στους εμβολιασμένους, μειώνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης και θανάτου.
Επίσης, στην περίπτωση χορήγησης ενισχυτικής δόσης, η προστασία αυξάνεται στο 75%, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα από τη Βρετανία.
«Το εμβόλιο λειτουργεί, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τα ποσοστά θνησιμότητας όσο και από τα ποσοστά νοσηλείας όταν συγκρίνονται τα εμβολιασμένα με τα μη εμβολιασμένα άτομα» λέει ο Δρ Μαρκ Σόγιερ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών.
Στοιχεία του περιοδικού Time δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μερίδα των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία των ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
Ο Δρ David Hirschwerk, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, υπενθυμίζει συνεχώς στους ανθρώπους ότι η «αξία του εμβολίου» εκτείνεται στη μείωση των σοβαρών ασθενειών και των νοσηλειών. «Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας αυτό το γεγονός» επισημαίνει.
Η Όμικρον είναι τόσο ήπια που δεν είναι επικίνδυνη
Τα συμπτώματα της Όμικρον μπορεί να μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Ωστόσο, ο ρυθμός μετάδοσής της είναι εξαιρετικά υψηλότερος, ενώ μπορεί πιο εύκολα να προσπεράσει τα υφιστάμενα αντισώματα σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid.
Για τον λόγο αυτό, η Όμικρον είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα και για τον λόγο αυτό όλο και περισσότερα νοσοκομεία δηλώνουν ότι είναι πλήρη.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι η Όμικρον είναι επίσης μία μετάλλαξη της Covid. Συνεπώς αν κάποιος κολλήσει, ακόμη και εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, επιτρέπει τη μετάδοση και κυκλοφορία του ιού. Ενδέχεται μάλιστα να βοηθήσει στην εμφάνιση περισσότερων και πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την ασφάλεια των εμβολίων μακροπρόθεσμα
Το εμβόλιο διοχετεύθηκε στο δυτικό κόσμο ένα χρόνο πριν. Έκτοτε, έγινε το εμβόλιο με τη μεγαλύτερη χορήγηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του μη εμβολιασμένου πληθυσμού εξακολουθεί να ανησυχεί για το «τι μπορεί να μην γνωρίζουμε γι’ αυτά τα εμβόλια», ιδιαίτερα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
«Έχουμε χορηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσης αυτών των εμβολίων και σε μικρά παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών. Εάν υπήρχε κάποια μυστηριώδης παρενέργεια, θα την είχαμε δει και θα τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα» σημειώνει στο CNBC ο Δρ. Mark Saqyer, ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες στο νοσοκομείο παίδων Rady Chindren’s Hospital.
Εξάλλου, η εμφάνιση μακροπρόθεσμων παρενεργειών σε εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνια. Όπως επισημαίνει ο Sawyer, τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τα ρίσκα.
Latest News
Χρήση AI για την καταπολέμηση της απάτης από τον ΕΟΠΥΥ - Όλες οι αλλαγές από το 2025
Άλλη μεγάλη αλλαγή στον ΕΟΠΥΥ από το 2025 θα είναι στον τρόπο κοστολόγησης των νοσηλειών και κάθε παροχής υπηρεσίας στα δημόσια νοσοκομεία
Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
«Το να τιμώμαι με αυτόν τον τρόπο από το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι για μένα βαθιά συγκινητικό», δήλωσε η Τίλντα Σουίντον για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας
Ανοικτό σύστημα αυτόματης κάλυψης των κενών θέσεων σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, επιχειρεί να καλύψει τα κενά στους προσωπικούς γιατρούς
«Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική»: Το βιβλίο – λεύκωμα της Aggelika Korovessi
Το βιβλίο - λεύκωμα της Aggelika Korovessi, με τίτλο "Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική", του οποίου η έκδοση είναι μια ευγενική χορηγία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Λιγότερα από τα μισά νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί σε όλες τις χώρες
Πρώτα στις ΗΠΑ εγκρίνονται και αποζημιώνονται οι καινούριες δραστικές ουσίες στα φάρμακα, ακολουθούν Ευρώπη και Ιαπωνία
Ανισότητες στη φαρμακευτική περίθαλψη από την ελλιπή χρηματοδότηση στην υγεία
Ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους ασθενείς για φάρμακα – Ο ανεπαρκής προϋπολογισμός προκαλεί καταστροφικές δαπάνες στα νοικοκυριά
Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
Ο οίκος Christie’s μηνύει τον πλειοδότη του Le Melon entamé, ενός αριστουργήματος νεκρής φύσης, γιατί δεν έχει πληρωθεί
Tesla -Intel και η ανεπάρκεια των δ.σ. - Τα συστατικά για το τέλειο δ.σ.
Η Intel και η Tesla αντιπροσωπεύουν δύο τρόπους με τους οποίους τα δ.σ. αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να εκπροσωπούν τους επενδυτές και να θέτουν τη διοίκηση προ των ευθυνών της, υπσοτηρίζει ο Economist
Υγεία: Νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
Λογιστικές αλχημείες για μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των φαρμακευτικών, με μετατροφή φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ και πλαφόν σε φάρμακα των φαρμακείων
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, από την φαντασία στην καθημερινότητα
Ο Διευθυντής της Κλινικής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Αορτής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καρδιοχειρουργός Αριστοτέλης Πάνος μιλάει για την ενδοσκοπική ή video-assisted καρδιοχειρουργική