«Τα αντισώματα μετά από νόσηση με την Όμικρον μένουν για εβδομάδες. Τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό μένουν για μήνες».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» ο Παναγής Γαλιατσάτος – Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να επιμένουμε στον εμβολιασμό» υπογράμμισε.
«Το στέλεχος Όμικρον έχει μεγάλη διασπορά στη Βαλτιμόρη και πολλοί νοσούν στην κοινότητα, αλλά κυρίως όσοι είναι ανεμβολίαστοι» ενημέρωσε.
Ανεμβολίαστοι το 90% των ανθρώπων στις ΜΕΘ
«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας το 90% των ασθενών με Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: «Στο σπίτι του καθενός τελειώνει η πανδημία. Στο νοσοκομείο παλεύουμε να σώσουμε ζωές».
«Οι επιλογές και η υπευθυνότητα που θα δείξουμε τώρα θα καθορίσουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας και το κατά πόσο θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις του ιού. Για να τελειώσει η πανδημία πρέπει να υπάρξει παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη σε υψηλό ποσοστό» ανέφερε ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Οι τρεις μύθοι για την Όμικρον που καταρρίπτονται
«Πρέπει να κάνουμε αρκετές δόσεις εμβολίων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Covid-19 σαν ένα κρύωμα» είπε χαρακτηριστικά.
Η επικίνδυνη θεωρία
Οι δηλώσεις του κ. Γαλιατσάτου έρχονται ως απάντηση σε μια πολύ επικίνδυνη άποψη που έχει αναπτυχθεί τελευταία, σύμφωνα με την οποία η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, μπορεί να… είναι η λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.
Πολλοί, αντιεμβολιαστές και μη αναρωτιούνται μήπως είναι προτιμότερο να νοσήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν με φυσικό τρόπο τα αντισώματα.
Ωστόσο, όπως και το κ. Γαλιατσάτος, έτσι κι άλλοι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους.
«Έχω ακούσει αρκετές τρομακτικές ιστορίες για πάρτι στα οποία ο κόσμος προσπαθεί να μολυνθεί. Δεν είναι καθόλου ασφαλές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Μαρία βαν Κερκάβε, τεχνική υπεύθυνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19.
Επισήμανε ότι, παρόλο που η Όμικρον συχνά δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, η πιθανότατα να αρρωστήσει κανείς βαριά είναι «πραγματική».
«Αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είσαι μεγάλης ηλικίας, αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο, μπορεί να πεθάνεις» είπε η Κερκάβε.
«Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα, όμως το αφήγημα ότι πρόκειται για κοινό κρυολόγημα δεν είναι αληθές. Το αφήγημα ότι είναι απλά ήπιο δεν στέκει» προειδοποίησε.
Ανεκδοτολογικές αναφορές από αρκετές χώρες εμφανίζουν ορισμένους να προσπαθούν να μολυνθούν προκειμένου να αποκτήσουν φυσική ανοσία ή να αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από μελλοντικές εκδηλώσεις.
Διαβάστε επίσης: Αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή μοιρολάτρης – Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την Όμικρον;
Η Σουηδία έλαβε ήδη μέτρα απαγορεύοντας τα λεγόμενα κορονοπάρτι, ανέφεραν τοπικά μέσα στις 23 Δεκεμβρίου. Η εσκεμμένη μόλυνση τιμωρείται έως και με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, μεταδίδεται όμως τόσο ευρέως ώστε μπορεί να προκαλέσει περισσότερα σοβαρά κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς. Πρόσφατα δεδομένα από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία ή να υποκύψουν στην Όμικρον.
«Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούν, όμως το αργότερα είναι καλύτερο» δήλωσε στο Reuters η ιολόγος Μισέλ Νούσεντσβαϊγκ του Πανεπιστημίου «Ροκφέλερ» στη Νέα Υόρκη. «Γιατί; Επειδή αργότερα θα έχουμε καλύτερα και πιο ευρέως διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια».
Κίνδυνος για τους άλλους
Ακόμα και τα άτομα που ασθενούν ελαφρά από την Όμικρον μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους, επισήμανε η Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου του Γέιλ.
«Μπορεί να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον πιο ευάλωτο» συμφώνησε η δρ Κερκόβε του ΠΟΥ.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Όμικρον είναι άγνωστες
Οι προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν επίμονα σοβαρά συμπτώματα, γνωστά ως long Covid.
«Ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των λοιμώξεων με Όμικρον […] που θα καταλήξουν να ζουν με long Covid» είπε η δρ Ιβασάκι του Γέιλ.
«Ο κόσμος που υποτιμά την Όμικρον ως ήπια θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που μπορεί να επιμείνει για μήνες ή χρόνια».
Άγνωστο επίσης παραμένει αν η Όμικρον προκαλεί τα «σιωπηλά» συμπτώματα που αναφέρονται με άλλα στελέχη, όπως εμφάνιση αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς, προβλήματα στο σπέρμα και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση