Ο δείκτης έφτασε στις 78,9 μονάδες από τις 82,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Κατά την εβδομάδα αυτή μείωση παρουσίασαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της κινητικότητας (κατά 1,4 μονάδες), της ζήτησης κατανάλωσης (κατά 1,1 μονάδες) και της υγείας (μείωσης κατά 0,9 μονάδες) δεδομένης της νέας πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων (35.588 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 26.232 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) και της αύξησης του δείκτη θετικότητας σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και το πλήθος των θανάτων από την πανδημία (από 68,7 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 69,1κατά μέσο όρο κάθε μέρα).

Ο μόνος δείκτης που παρουσίασε αύξηση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας η οποία ήταν βέβαια αρκετά μικρή (κατά 0,2 μονάδες) και συνδέεται με την αύξηση της απασχόλησης λόγω της εορταστικής περιόδου. Όπως αναμέναμε, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η επιδείνωση που περιμέναμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δείκτης ανάκαμψης Ευρωζώνης

Ο Δείκτης Ανάκαμψης για την Ευρωζώνη, όπως καταρτίζεται από την Oxford Economics, παρουσίασε σημαντική επιδείνωση κατά τις 3 τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας από τις 82,5 μονάδες την εβδομάδα έως τις 19 Δεκεμβρίου στις 79,1 μονάδες την εβδομάδα έως τις 26 Δεκεμβρίου. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στον υποκλάδο της υγείας, οι καταναλωτικές δαπάνες και η κινητικότητα μειώθηκαν απότομα. Αυτό που θα πρέπει να αναμένεται είναι η παραλλαγή Omicron να είναι απότομη αλλά να έχει μικρή σχετικά διάρκεια. Όπως και να έχει οι επιδράσεις της πανδημίας κατά το τρέχον κύμα υπερμετάδοσης αναμένεται έχουν περεταίρω επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει να περιμένουμε εκτός από την επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας, μείωση των καταναλωτικών δαπανών και της κινητικότητας, και μερική στροφή σε διαδικτυακές πωλήσεις. Από την άλλη πλευρά, ως αντισταθμιστικοί παράγοντες, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους και η βιομηχανία φαίνεται να βρίσκεται σε μια σταθερή, αν και μακρά, πορεία ανάκαμψης.

Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024

Στις νέες της προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η Consensus Economics βελτίωσε την εκτίμησή της για το 2021 καθώς εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,3% το 2021 (από 7,6% που προέβλεπε το Δεκέμβριο). Η εκτίμηση για το 2022 παραμένει σταθερή στο 3,9% ενώ για το 2023 η Consensus Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός θα είναι της τάξης του 3,4%.

Πανδημία και Οικονομία

Δεδομένου ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της Όμικρον θα πρέπει να αναμένεται περίπου στις 20-22 Ιανουαρίου και οι επόμενες 2 εβδομάδες θα πρέπει (υπό τις δεδομένες συνθήκες) να αναμένεται να είναι εβδομάδες περαιτέρω επιδείνωσης του δείκτη ανάκαμψης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Grant Thornton: Μαζι με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας

Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης