
Η Κίνα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί, αναμφισβήτητα, την ανερχόμενη υπερδύναμη, με βάση τόσο την οικονομία της όσο και τη γεωπολιτική της επιρροή. Ενδεχομένως δε να είναι και η κυρίαρχη δύναμη του 21ου αιώνα, κάτι που κάνει – δικαίως – τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τους γείτονές της να ανησυχούν.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Κίνα και η ηγεσία της δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τόσο σοβαρά, μάλιστα, ώστε να απειλούν να… εκτροχιάσουν την άνοδο προς την κορυφή. Ο δε πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, έχει λόγους να ανησυχεί ότι, τελικά, ίσως δεν πετύχει να μείνει στην ιστορία ως ισάξιος με τους Μάο Τσετούνγκ και Ντενγκ Χσιαοπίνγκ.
Αυτή την περίοδο, μάλιστα, ο Σι και η ηγετική ομάδα του Πεκίνου φαίνεται πως έχουν όχι μία, αλλά τουλάχιστον τρεις αιτίες που τους προκαλούν «πονοκεφάλους» και τους βασανίζουν καθημερινά.

«Φρένο» στις γεννήσεις
Η πρώτη (όχι κατ’ ανάγκη σε σειρά προτεραιότητας) αφορά στο δημογραφικό, όπου η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, μάλιστα, σε βάθος χρόνου (όχι τόσο μεγάλο..), το πρόβλημα αυτό θα αποκτήσει και σοβαρή οικονομική διάσταση.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης γεννήσεων στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου συρρικνώθηκε στις 7,52 ανά 1.000 κατοίκους πέρυσι, που είναι και ο χαμηλότερος από την ίδρυσή της, το 1949. Σημειώνεται πως το 2020 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν στις 8,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους.

Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης
Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» προέρχεται από την οικονομία. Παρά τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 2021, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,1% και είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του έτους είναι μάλλον ανησυχητικά και προμηνύουν σημαντική επιβράδυνση κατά το 2022. Με αποτέλεσμα, αρκετοί ειδικοί να εκτιμούν πως η εικόνα του 2021 ήταν κυρίως αποτέλεσμα της απότομης ανάκαμψης μετά το σοκ της Covid και λιγότερο συνέπεια των δομικών στοιχείων της κινεζικής οικονομίας.

Έτσι, σε ετήσια βάση, οι ρυθμός διαμορφώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο στο 4%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί εδώ και ενάμιση έτος. Όσο για τη βασική αιτία, εντοπίζεται στα προβλήματα στον κλάδο των κατασκευών και του real estate – όπου μετά την Evergrande απειλείται ντόμινο χρεοκοπιών – καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία, οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία υποχώρησαν κατά 13,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 4,4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2016. Έτσι, η σημαντική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής (κατά 4,3% τον Δεκέμβριο), δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τις άλλες «απώλειες».
Η «Όμικρον» είναι παρούσα
Το τρίτο πρόβλημα έχει να κάνει με την αναζωπύρωση της Covid (για τα κινεζικά δεδομένα, φυσικά), η οποία έχει οδηγήσει στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μια σε σειρά πόλεις. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες στο καθεστώς – παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, που επισήμως ανέρχεται στο 86,6% του πληθυσμού.
Οι αρχές, συγκεκριμένα, ανέφεραν για την Κυριακή 163 νέες μολύνσεις που οφείλονται σε εσωτερική διασπορά, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τις 65 του Σαββάτου. Παρά δε το γεγονός ότι η αύξηση εντοπίζεται σε δύο κυρίως πόλεις, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί κρούσματα της «Όμικρον» σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες.
Ταϊβάν και μάχη εξουσίας
Σε όλα αυτά, όπως είναι προφανές, θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις χρόνιες… φλεγμονές που ανησυχούν τον Σι και την ηγεσία. Πρόκειται, αφενός, για την υπόθεση της Ταϊβάν και τον διακηρυγμένο στόχο να ενταχθεί οριστικά και αμετάκλητα στον έλεγχο του Πεκίνου και, αφετέρου, για τον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά της διαφθοράς», που υποκρύπτει και τις αντιθέσεις που υπάρχουν τόσο εντός του ΚΚ και του κράτους όσο και ανάμεσα σε αυτούς τους μηχανισμούς με τους ισχυρούς της οικονομίας, οι οποίοι διεκδικούν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας.
Η έκβαση όλων των παραπάνω αναμετρήσεων ασφαλώς θα κρίνουν πολλά για την «επόμενη ημέρα» της Κίνας.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα