Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πρόσθεσαν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την Oxfam, επιδεινώνοντας την οικονομική ανισότητα καθώς η πανδημία ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στη φτώχεια.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκέντρωσε το Forbes, η Oxfam αναφέρει σε νέα της έκθεση ότι ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε από 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια μαζί. Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τη συλλογική τους περιουσία υπερδιπλασιασμένη, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της διαδικτυακής ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.
Να φορολογηθούν οι πλούσιοι
Η Oxfam υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τα κέρδη των υπερπλούσιων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να πληρώσουν για εμβόλια, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.
«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια τρομερή πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να σώσουν την οικονομία, ωστόσο πολλά από αυτά έχουν καταλήξει να καλύπτουν τις τσέπες δισεκατομμυριούχων που οδηγούν σε άνθηση του χρηματιστηρίου», δήλωσε η Γκαμπριέλα Μπούχερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam.
«Ένας εφάπαξ φόρος 99% επί των περιουσιακών κερδών Covid-19 των 10 πλουσιότερων ανδρών μόνο θα απέφερε 812 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Μπούχερ.
«Αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να πληρώσουν για να παραχθούν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο και να καλύψουν χρηματοδοτικά κενά στα κλιματικά μέτρα, την καθολική υγεία και την κοινωνική προστασία και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της βίας λόγω φύλου σε περισσότερες από 80 χώρες», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης, ότι αν αυτοί οι δέκα άντρες έχαναν αύριο το 99,999% του πλούτου τους, θα ήταν ακόμα πλουσιότεροι από το 99%όλων των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.
«Ακόμη και μετά τον φόρο, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου θα εξακολουθούσαν να είναι δισεκατομμυριούχοι και ως ομάδα θα είχαν αυξήσει την περιουσία τους κατά 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της πανδημίας», αναφέρει η έκθεση.
Τα νούμερα σοκάρουν
Ο συνδυασμένος πλούτος των 10 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων – συμπεριλαμβανομένου του CEO της Tesla, Ιλον Μασκ και του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος – διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα είναι έξι φορές μεγαλύτερος από αυτόν των φτωχότερων 3,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση .
«Η ανισότητα σε τέτοιο ρυθμό και κλίμακα συμβαίνει από επιλογή και όχι από τύχη», είπε η Bucher. «Οι οικονομικές μας δομές όχι μόνο μας έχουν κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς έναντι αυτής της πανδημίας, αλλά επιτρέπουν ενεργά σε όσους είναι ήδη εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για δικό τους κέρδος».
Η πανδημία δεν ήταν η «μεγάλη ισοφάριση» που κάποιοι προέβλεπαν
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπεσαν σε ακραία φτώχεια το 2020 και τώρα ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Ο αριθμός των φτωχότερων στον κόσμο αυξήθηκε επίσης για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια.
Η ανισότητα των εμβολίων έχει γίνει μείζον ζήτημα καθώς πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου συγκεντρώνουν βολές, αγοράζοντας αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους πολλές φορές και αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να τις μοιραστούν με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Latest News
Αναδίπλωση Stellantis - Πίρνει πίσω την απόφαση για απολύσεις 1.000 υπαλλήλων
Εκπρόσωπος της Stellantis δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά το νέο έτος
Το Μεξικό προς απαγόρευση μεταλλαγμένου καλαμποκιού - Νέα κόντρα με τις ΗΠΑ;
Το Μεξικό υπερασπίζεται τις αυτόχθονες ποικιλίες καλαμποκιού εν μέσω διαμάχης με τις ΗΠΑ
Η αγορά kidult και πώς η Lego κατέκτησε τα... «μεγάλα παιδιά»
Τα τουβλάκια Lego κατέκτησαν τους ενήλικες, αυξάνοντας τα έσοδά της στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά παιχνιδιών
Πώς προετοιμάζεται η Κίνα για να «υποδεχθεί» τον Τραμπ
Με διαφοροποίηση των εξαγωγών της προς τρίτες χώρες, αλλά και επιθετικά εμπορικά μέτρα απέναντι στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η ηγεσία στο Πεκίνο για την εποχή Τραμπ 2.0
Ο αμερικανικός πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές
Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής FED για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ