
Χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ το 2020 η Eurostat, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μειώθηκε κατά 8% έναντι του 2019, με αρνητικά πρόσημο σε όλες τις χώρες-μέλη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται από την έναρξη της παρακολούθησης του συγκεκριμένου δείκτη και αποδίδεται φυσικά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία των πολιτών και το κλείσιμο ή η υπολειτουργία βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων επηρέασαν σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Μάλτα (περίπου -22%), ακολουθούμενη από την Κροατία, την Ισπανία, ενώ στην τέταρτη θέση με τη μεγαλύτερη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών βρίσκεται η Ελλάδα, με περίπου -16%.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία και στη Δανία (και οι δύο γύρω στο -2%), ακολουθούμενες από τη Λιθουανία και την Πολωνία (και οι δύο γύρω στο -3%).
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι καταναλωτικές δαπάνες ανά κατηγορία ως ποσοστό του συνόλου διαμορφώθηκαν το 2020 ως εξής έναντι του μέσου όρου της ΕΕ (σ.σ.: στην παρένθεση οι μέσος όρος ΕΕ): στάγαση ενέργεια 23,1% (25,7%), τρόφιμα-με αλκοολούχα ποτά 19,4% (14,8%), μεταφορές 10,4% (11,6%), εστιατόρια-ξενοδοχεία 10,3% (6%), άλλα αγαθά-υπηρεσίες 8,5% (11,5), αλκοολούχα ποτά-καπνός 5,1% (4,4), επικοινωνίες 4,9% (2,6%), υγεία 4,8% (4,6%), αναψυχ’η-ψυχαγωγία 4,8% (7,8%), ένδυση-υπόδηση 3,6% (4,1), έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού 3% (6%), εκπαίδευση 2,3% (0,9%).


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%