Δεν έχει τέλος η ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, με τον μαύρο χρυσό να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τις αρχές του έτους, και να «βλέπει» πλέον πολύ κοντά, τιμές πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα επιταχύνει τη νομισματική της σύσφιγξη προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές, κι έχει ανεβάσει σε υψηλό 2ετίας, πάνω από 1,82% την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αναρριχήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,1492% και το επιτόκιο 2 ετών ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, αγγίζοντας το 1,0364%. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που φοβούνται ότι θα αναβιώσει ο εφιάλτης του ’70.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΗΠΑ – Οι ενοχλητικές ομοιότητες του σήμερα με τη δεκαετία του ’70
Οι νέες ανησυχίες
Η αρχική ανησυχία που υπήρχε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον θα έφερνε νέα περιοριστικά μέτρα και θα προκαλούσε περιορισμό της ζήτησης, γρήγορα διαψεύσθηκε και η πτώση στις τιμές ανακόπηκε.
Πλέον, ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων διαμορφώνει ένα νέο «καυτό» σκηνικό για την αγορά.
Από το πρωί της Τρίτης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο σε υψηλό άνω των επτά ετών λόγω ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού μετά την επίθεση της ομάδας Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 1,6% στα 87,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% φτάνοντας τα 85,56 δολάρια κατά τις πρώτες πρωινές συμφωνίες.
Και τα δύο συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 μετά από μια υποτονική ημέρα συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω αργίας.
Οι «εστίες» ανησυχίας σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία
Οι ενεργειακοί αναλυτές αποδίδουν επίσης, την ανοδική πορεία του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες σε σημάδια στενότητας στην αγορά, αλλά και στην ανησυχία για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αυξανόμενη απειλή για περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος ασφαλείας της Μέσης Ανατολής έχει παράσχει περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, ωθώντας ορισμένους να προβλέπουν επιστροφή σε τριψήφιο αριθμό.
Η πιο σημαντική επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα το πρωί και προκάλεσε πυρκαγιές που οδήγησαν σε εκρήξεις σε τρία βυτιοφόρα κοντά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC.
Οι πυρκαγιές άρχισαν στη βιομηχανική περιοχή Musaffah και σε ένα εργοτάξιο κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, ανέφερε η αστυνομία του Άμπου Ντάμπι σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η επίθεση έγινε από drones.
Τα ΗΑΕ είναι το τρίτο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό μέλος του ΟΠΕΚ και η ADNOC —η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι— ελέγχει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα του αργού πετρελαίου της χώρας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αντλώντας λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σχέδια έκτακτης ανάγκης
Η εταιρεία πετρελαίου ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή προϊόντων στους εγχώριους και διεθνείς πελάτες της.
Οι αναλυτές της CommSec δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.
«Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος καθώς ο κόσμος ανοίγει μετά από 2 χρόνια lockdown και ξαναρχίζει μια πιο φυσιολογική τροχιά ζήτησης», δήλωσε ο Ας Γκλόβερ της CMC Markets.
«Εάν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχιστούν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορέσουν να επιτύχουν την ημερήσια αύξηση κατά 400.000 βαρέλια, οι μακροοικονομικές προβλέψεις σε συνδυασμό με τις ισχυρές τεχνικές προοπτικές θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να πιέζουν προς το όριο των 100 δολαρίων, όπου βρίσκεται το επόμενο (ουσιαστικό) επίπεδο τεχνικής αντίστασης», πρόσθεσε ο Γκλόβερ.
Στενό ισοζύγιο
Το στενό ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης είναι απίθανο να χαλαρώσει, είπαν οι αναλυτές, καθώς ορισμένοι παραγωγοί εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αγωνίζονται να αντλήσουν τις επιτρεπόμενες δυναμικότητες τους, λόγω υποεπενδύσεων και διακοπών, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και τους συμμάχους για προσθήκη 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.
«Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποστηρικτικό για το πετρέλαιο και να αυξάνει τις συζητήσεις για τριψήφιες τιμές», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κρεγκ Έρλαμ.
Στοιχήματα για πάνω από 100 δολάρια
Σύμφωνα με την Vitol Group οι υψηλές τιμές δικαιολογούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πλέον και σε τιμές κοντά ή ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο άνω του 10% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η φυσική αγορά ανθεί καθώς οι αγοραστές κοιτάζουν πέρα από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον
Σύμφωνα με τον αναλυτή Οσιτάκα Ταζάουα, της Fujitomi Securities Co Ltd, ανοδική τάση συνεχίζεται καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν παρέχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται –εάν το βάρος πέσει στο αργό- να φτάσει το Brent στα υψηλά του 2014.
Ο ΟΠΕΚ+ χαλαρώνει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής που εφαρμόστηκαν όταν η ζήτηση κατέρρευσε το 2020, ωστόσο, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την άντληση υπερβολικής ποσότητας πετρελαίου στον φόβο μια επιστροφής σε μειωμένη ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.
Κινεζική πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής πρωτοχρονιάς μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των παγκόσμιων τιμών.
Δεν ανησυχεί η Σαουδική Αραβία
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την άνοδο του πετρελαίου, η οποία φέτος ξεπερνά το 10% φέτος, παρόλο που οι traders αυξάνουν όλο και περισσότερο την προοπτική οι τιμές να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Πάντα ένιωθα άνετα», είπε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι τη Δευτέρα, όπου παρευρίσκεται στην εκδήλωση Expo.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε επίσης ότι δεν ανησυχεί για την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από τις ΗΠΑ από τα στρατηγικά της αποθέματα, το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού προς τα κάτω.
Ποιος βλέπει τιμές στα 200 δολάρια
Αλλά ένας διαχειριστής hedge fund είναι ακόμα πιο επιθετικός σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την πορεία του μαύρου χρυσού.
Όπως γράφει το OilPrice.com ο Νταγκ Κινγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund, είχε αποδόσεις ρεκόρ πέρυσι, κερδίζοντας 74% το 2021 και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του 59% που είχε σημειωθεί το 2014 – μια άλλη χρονιά άνθησης για το πετρέλαιο ακριβώς πριν από την κατάρρευση.
Μέρες του ’70
Αλλά τώρα, ο Κίνγκ αναμένει περαιτέρω κέρδη στην τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Πιστεύουμε στον διαρθρωτικό πληθωρισμό εμπορευμάτων από την πλευρά της προσφοράς που οι περισσότεροι δεν θα έχουν δει ποτέ — ο υψηλότερος από τη δεκαετία του 1970», είπε ο King σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι αναλυτές της ING, από την πλευρά τους θεωρούν ότι οι περυσινές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξομαλυνθούν και ως εκ τούτου οι τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων εν γένει θα υποχωρήσουν – άρα θα αποκλιμακωθεί και ο πληθωρισμός που τόσο ανησυχεί τις κυβερνήσεις. Οι αναλυτές της Goldman Sachs, από την άλλη, προβλέπουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την πρόβλεψή της η Goldman Sachs εδράζει στην πεποίθηση ότι σύντομα η COVID-19 θα νικηθεί και ότι η παγκόσμια οικονομία και η καταναλωτική και βεβαίως η πετρελαϊκή ζήτηση θα ανακάμψουν. Συγκεκριμένα για την πετρελαϊκή ζήτηση προβλέπουν ότι το 2022 και το 2023 θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, παρά τις τεράστιες επενδύσεις και την πολιτική απόφαση που φαίνεται πως έχουν πάρει οι κυβερνήσεις να γυρίσει σελίδα ο πλανήτης και να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα εν γένει.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική