Από τη ζωγραφική έως τον αθλητισμό και από τη μουσική έως την οικονομία, η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια έκρηξη της δημοτικότητας των NFTs με αποτέλεσμα την ανάδειξη τους σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά αξίας 40 δισ. δολαρίων. Οι τεράστιες, λοιπόν, όσο και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες των non-fungible tokens δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τον κόσμο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπου η γλώσσα του χρήματος έχει τη δική της ξεχωριστή αξία. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη πως έχουμε μπει σε χρονιά εκλογών!
Money talks…
Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι στην Ουάσιγκτον δεν μπορείς να πας μακριά -μην πούμε… πουθενά- χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας. Το δε, κόστος της εκλογικής μάχης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ανά κάθε εκλογικό κύκλο, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Για παράδειγμα, οι συνολικές προεκλογικές δαπάνες των εκλογών του 2020 ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 14,4 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από τον προεκλογικό κύκλο του 2016, σύμφωνα με την OpenSecrets, που ειδικεύεται στην καταγραφή του πολιτικού χρήματος στις ΗΠΑ.
Βεβαίως, το 2020 οι εκλογές ήταν διπλές, ήτοι προεδρικές και κοινοβουλευτικές, όμως και πάλι τα νούμερα ήταν θεαματικά: η προεδρική αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ κόστισε 5,7 δισ. δολάρια και η μάχη για τα έδρανα του Κογκρέσου άλλα 8,7 δισ. δολάρια, που ήταν νέο ποσό ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές. Συγκριτικά το κόστος των ενδιάμεσων κοινοβουλευτικών εκλογών του 2018 ξεπέρασε τα 5,7 δισ. δολάρια.
Με τα αντίπαλα κόμματα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετωδώς την προετοιμασία για την αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, το ερώτημα του αν ο φετινός εκλογικός κύκλος θα ξεπεράσει σε κόστος τον προηγούμενο μοιάζει μάλλον ρητορικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα παλέψουν λυσσαλέα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί θα αγωνιστούν σκληρά για να κρατήσουν τα κεκτημένα, κάτι που μεταφράζεται σε ένα βασικό ζητούμενο: άφθονο προεκλογικό χρήμα!
Είναι χαρακτηριστικό πως οι New York Times, σε άρθρο τους τον περασμένο Οκτώβριο(!), υποστήριξαν πως ήδη πριν μπει το 2021 και αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις ενδιάμεσες εκλογές, τα… πολεμικά μπαούλα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είχαν συγκεντρώσει από κοινού 128 εκατ. δολάρια, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που είχαν μαζέψει στο ίδιο χρονικό σημείο πριν τη διπλή εκλογική μάχη του 2020. Έκτοτε το χρήμα άρχισε να συσσωρεύεται γοργά…
Στη μάχη και τα ψηφιακά νομίσματα
Η συγκέντρωση εισφορών από τους δωρητές γίνεται τόσο σε επίπεδο κεντρικής κομματικής μηχανής όσο κυρίως μεμονωμένα από τους υποψηφίους. Οι τελευταίοι για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν τους σχετικούς μηχανισμούς ειδικά στις περιφέρειες που θεωρούνται πιο ευάλωτες, άρα θα απαιτηθούν υψηλότερες δαπάνες. Ήταν, λοιπόν, λογικό και επόμενο το βλέμμα τους να στραφεί στον «καυτό» κλάδο των κρυπτονομισμάτων και δη, τον κόσμο των NFTs οι δυνατότητες των οποίων αφήνουν τεράστια περιθώρια για την προσέλκυση πολύτιμων δωρητών.
Τα NFTs είναι συλλεκτικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο έχει αξία τόσο ως μια εναλλακτική μορφή ψηφιακού νομίσματος αλλά και ως μια μορφή ενός προϊόντος, όπως ένας πίνακας τέχνης, ένα βινύλιο . Το βασικό δε, πλεονέκτημα του είναι πως συνιστά ένα μοναδικό ψηφιακό asset που μπορεί να προσφέρει στον επίδοξο πολιτικό δωρητή τη… μοναδικότητα που θα ήθελε για να αισθανθεί πως κάνει τη διαφορά στην προεκλογική κούρσα.
Κάπως έτσι, δειλά-δειλά, κάποιοι από τους υποψηφίους άρχισαν να εξερευνούν τα αχαρτογράφητα νερά των NFTs πουλώντας tokens προκειμένου να μαζεύουν χρήματα για τον πολιτικό αγώνα. Και η επιτυχία που είχαν, διασφάλισε τον απαιτούμενο θόρυβο, ώστε στελέχη από αμφότερα τα κόμματα να αρχίσουν να συζητούν την ευρύτερη εκμετάλλευση του νέου χρυσοφόρου κοιτάσματος των NFTs.
«Τα NFTs θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω-κάτω στον πολιτικό κόσμο και στην εκστρατεία για τον εκλογικό κύκλο του 2022, καθώς αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μηχανισμό για την επίδειξη της στήριξης προς έναν υποψήφιο» σχολίασε μιλώντας στο Politico, ο Τόμικαχ Τίλεμαν του fund Andreessen Horowitz που στηρίζει δυναμικά τις blockchain startups.
Ξεχάστε τα μπλουζάκια και τα καπελάκια…
Η Δημοκρατική Σρίνα Κουράνι, μηχανικός και αντιπρόεδρος μιας startup που διεκδικεί μια έδρα στην Καλιφόρνια, υπερηφανεύεται πως ήταν η πρώτη που πρόσφερε NFTs ως κίνητρο προς τους επίδοξους οπαδούς και δωρητές της. Η πρώτη προσφορά tokens μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας SolSea συγκέντρωσε λιγότερα από 10.000 δολάρια μέσα σε 72 ώρες, όμως ήταν ουσιαστικά δοκιμαστική.
«Είναι ένας τρόπος να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των νομοθετών και του κόσμου και να μπορούμε να έχουμε μια συζήτηση μαζί του, όπως επίσης να έρθουμε σε επαφή με την κρυπτο-κοινότητα και να είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στο μέλλον της κρυπτο-νομοθεσίας» σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της επισημαίνοντας την ανάγκη και τα μέλη του Κογκρέσου να μάθουν περισσότερα για τα crypto.
If you care about a more crypto-literate US government, then please support @shrinakurani‘s NFT drop on @SolSeaNFT, powered by the @solana blockchain. Her platform is amazing and desperately needed in the current political environment. Instructions below:https://t.co/smVBEfedQO
— 0xbryan_ (@0xbryan_) December 27, 2021
Πολύ πιο επιτυχημένη αναφορικά με τα χρήματα που συγκέντρωσε ήταν η απόπειρα του Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας στην Αριζόνα για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο κ. Μάστερς συγκέντρωσε σχεδόν 575.000 δολάρια μέσα σε 36(!) ώρες, όταν έβγαλε σε δημοπρασία ψηφιακά tokens που είχαν στη μορφή τους το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε με τον τεχνολογικό μεγιστάνα της Σίλικον Βάλεϊ και κορυφαίο σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ, Πίτερ Τιλ. Ο ίδιος ο Μάστερς είναι στέλεχος της επενδυτικής φίρμας του Τιλ.
Σχολιάζοντας την ιδέα ο Μάστερς είχε υποστηρίξει πως πολλοί δωρητές, κυρίως νέοι δωρητές, αναζητούν μια νεότερη, πιο ικανή και τεχνολογικά μορφωμένη πολιτική γενιά στο Καπιτώλιο, οπότε η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των crypto έμοιαζε ιδανική για να αποδείξει ο ίδιος τις ικανότητες του, αλλά και να συγκεντρώσει πολύτιμα κονδύλια για την καμπάνια του.
Λομπίστες και PACs ανοίγουν το δρόμο
Βέβαια οι λομπίστες και οι επιτροπές πολιτικές δράσης (τα περίφημα PACs) που αποτελούν κινητήρια δύναμη στην συγκέντρωση προεκλογικών κονδυλίων έχοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας από τη νομοθεσία που διέπει τη ροή του πολιτικού χρήματος, έχουν αντιληφθεί την τάση από νωρίς και έχουν κινηθεί ανάλογα…
Τον περασμένο Οκτώβριο μια ομάδα δωρητών και στρατηγικών αναλυτών του Δημοκρατικού Κόμματος συνεργάστηκε για τη δημιουργία της πρώτης στοχευμένης πολιτικής πλατφόρμας NFTs, την Front Row (https://gofrontrow.io), η οποία όπως επισημαίνει στην πρώτη της σελίδα προάγει προοδευτικούς σκοπούς, εκστρατείες και κινήματα.
«Ο στόχος μας με την δημιουργία της Front Row ήταν να δημιουργήσουμε μια NFT πλατφόρμα για προοδευτικούς σκοπούς που μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους και να δώσει στους υποστηρικτές ένα νέο μέσο για να συνεισφέρουν (οικονομικά) σε κινήματα που τους ενδιαφέρουν» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN, ο Πάρκερ Μπάτεργουορθ, εκ των δημιουργών της πλατφόρμας. Εξήγησε δε, πως η πλατφόρμα θα λειτουργεί σαν μια ψηφιακή βερσιόν μιας προεκλογικής εκδήλωσης, προσφέροντας (ήτοι πουλώντας) πολιτικά memorabilia σε μια νέα γενιά μυημένων στα crypto πολιτών.
👀 Front Row, a new NFT platform for Democratic fundraising, is making the case that NFTs will serve as the digital version of campaign swag, bringing political memorabilia to a new generation of crypto-native young people.
More here:https://t.co/iaH8IFAbyv
— Rachel Janfaza (@racheljanfaza) October 15, 2021
Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, οι συναλλαγές/αγορές για την ώρα γίνονται μόνο σε δολάρια και όχι σε κρυπτονόμισμα, ώστε όλες οι εισφορές που συγκεντρώνονται να υπόκεινται στη νομοθεσία που διέπει την συγκέντρωση και τη δαπάνη πολιτικού χρήματος, αν και δεν αποκλείεται σταδιακά η πλατφόρμα να αρχίσει να δέχεται και ψηφιακά νομίσματα, καθώς η κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και οι πολίτες θα μυούνται στον κόσμο της blockchain τεχνολογίας.
Ανάλογο σκεπτικό έχει και η πλατφόρμα electables.com (www.electables.com) που δημιούργησε η εταιρεία software για την χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος, Numero, με στόχο επίσης να ξεκινήσει προσφορές NFTs για λογαριασμό του κόμματος και των υποστηρικτών του. Ο συνυδριτής και CEO της εταιρείας, Μπράιαν Φόρντε, ο οποίος υπήρξε στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα (και παραλίγο βουλευτής) σχεδιάζει να προσφέρει στο κοινό και στους απλούς δωρητές μοναδικά NFTs, τα οποία θα μπορούν να προσωποποιηθούν κάθε φορά που αγοράζουν προϊόντα όπως μπλουζάκια, πόστερ και καπέλα του υποψηφίου που θέλουν να στηρίξουν.
Πιο στοχευμένα στην προώθηση των ίδιων των συμφερόντων του κλάδου των crypto θα είναι τα NFTs που ετοιμάζεται να διαθέσει η διακομματική επιτροπή πολιτικής δράσης HODLpac εν όψει των εκλογών. Με τα NFTs αυτά σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων εκείνων -ανεξαρτήτως κόμματος- που είναι πρόθυμοι, εφόσον εκλεγούν, να στηρίξουν θετικούς για τα κρυπτονομίσματα νόμους στο Κογκρέσο. Πάντως, και η HODLpac σκοπεύει σε πρώτη φάση να δέχεται συναλλαγές μόνο σε δολάρια και όχι σε ψηφιακά νομίσματα, προκειμένου να μην έχει… επιπλοκές.
Ψηφιακό (μαύρο;) χρήμα
Το τελευταίο έχει να κάνει με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, με αφορμή τον αναδυόμενο ρόλο των crypto και των NFTs, αναφορικά με τον έλεγχο της ροής τους σε σχέση με τους κανόνες περί πολιτικής χρηματοδότης που θέτει ο νόμος.
Αν και η αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή του Federal Election Commission έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της ροής κομματικών εισφορών σε κρυπτονομίσματα οκτώ χρόνια πριν, έκτοτε ο κλάδος παρουσίαζε ελάχιστη δραστηριότητα σε εισφορές σε ψηφιακό νόμισμα. Το τοπίο, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει να αλλάζει από φέτος δημιουργώντας νέα δεδομένα τα επόμενα χρόνια, κάτι που εγείρει προβληματισμό για το αν το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο επαρκεί.
Οι επικριτές των crypto θεωρούν πως οι κομματικές εισφορές σε ψηφιακά νομίσματα και η συγκέντρωση κονδυλίων μέσω NFTs μπορούν εύκολα να «γλιστρήσουν» ανάμεσα στα παραθυράκια της νομοθεσίας. Όταν η συζήτηση είχε τεθεί το 2014, στην FEC είχε προταθεί οι εισφορές σε ψηφιακό νόμισμα να έχουν περιορισμένο πλαφόν στα 100 δολάρια ανά πολίτη, κάτι στο οποίο διαφώνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, με αποτέλεσμα να μην μπει το πλαφόν. Τότε δεν είχε μεγάλη σημασία, όμως πλέον θα ξεκινήσει να έχει.
Ήδη από πέρυσι, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων για το Κογκρέσο ανακοίνωσε πως έχει… ανοίξει διάπλατα τις πύλες της σε χρηματικές εισφορές σε crypto βλέποντας πως οι δαπάνες για τις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές θα «χτυπήσουν» νέο ρεκόρ. Και ακολουθώντας το «σήμα» αυτό, πολλοί συντηρητικοί υποψήφιοι σε όλη τη χώρα έχουν δηλώσει πως δέχονται προεκλογικές εισφορές σε ψηφιακό νόμισμα.