
Το 2021 ήταν η χρονιά εκτίναξης του ιδιωτικού διαστημικού κλάδου, γεγονός που επιβεβαίωσε και η έκθεση της ερευνητικής Space Capital, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις προς τις ανερχόμενες διαστημικές εταιρείες εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την εκμετάλλευση του διαστήματος από τους ιδιώτες και σημείο αιχμής βέβαια τον τουρισμό κατέστησαν λίαν ελκυστικές για τους επενδυτές τις νέες εταιρείες του κλάδου. Έτσι, οι ιδιωτικές επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020 φτάνοντας τα 14,5 δισ. δολάρια.
Μόνο το τέταρτο τρίμηνο, το επενδυτικό κάλεσμα που απηύθυναν εταιρείες όπως η Sierra Space, η SpaceX του Ίλον Μασκ και η Planet Labs, μεταφράστηκε σε μια ροή νέων κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.
Συνολικά, σύμφωνα με την Space Capital, 1.694 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του ανερχόμενου κλάδου έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 253 δισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις από το 2012 μέχρι σήμερα! Και βέβαια τα καλύτερα έπονται, με την έκθεση να επισημαίνει τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μελλοντικά για τον κλάδο.
Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών ξεχώρισαν οι εταιρείες venture capital που μόνο μέσα στην περσινή χρονιά «έριξαν» κεφάλαια ύψους 17,1 δισ. δολαρίων στις διαστημικές επιχειρήσεις, διαβλέποντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει μελλοντικά ο κλάδος.
Πάντως, η πληθώρα νέων εταιρειών σε ένα διάστημα που η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed πλήττει τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αναμένεται να περιορίσει τα περιθώρια κερδοφορίας, επισημαίνει η έκθεση.


Latest News

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία