Σε υψηλό εξαμήνου βρέθηκε ο δείκτης προσδοκούμενης οικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία αντανακλώντας την ανανεωμένη πεποίθηση των επενδυτών πως η κυριότερη οικονομία της Ευρώπης θα βγει σταδιακά από την κρίση της πανδημίας, καθώς η Όμικρον δεν είναι τόσο επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου Zew, ο δείκτης προσδοκιών της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε από το 29,9 τον περασμένο μήνα στο 51,7 τον Ιανουάριο, που αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση από τον περασμένο Ιούλιο. Διαμορφώθηκε δε, σε σαφώς καλύτερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι επενδυτές θεωρούν πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο το τοπίο για την γερμανική οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά, παρά το γεγονός πως η εικόνα σήμερα δεν είναι τόσο θετική. Ο δείκτης τωρινών συνθηκών υποχώρησε σε χαμηλό οκταμήνου στο -10,2, καθώς την τρέχουσα περίοδο η αγορά πιέζεται από τα αυξημένα κρούσματα και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας υποχώρησαν μεταξύ του 0,5% και 1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίες, καθώς η Όμικρον και οι ελλείψεις επηρέασαν τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και την κατανάλωση.

Πάντως, το ενθαρρυντικό είναι πως η συνολική εικόνα βελτιώθηκε αισθητά με την είσοδο της νέας χρονιάς, όπως επεσήμανε και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Άχιμ Βάμπαχ, αποτυπώνοντας την εκτίμηση της αγοράς πως η πανδημία θα έχει καταλαγιάσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. «Η φάση της οικονομικής αποδυνάμωσης που καταγράφηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο θα τερματιστεί σύντομα και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η γενική πεποίθηση πως τα κρούσματα κορωνοϊού θα μειωθούν σημαντικά μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή